• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

20 maart 2017

Groenteschotel uit de oven

Het is maar goed dat ik geen klompen draag want ze zouden om de haverklap breken. Zo is daar ineens Maggi roerbak-carbonara. Met champignons en lente-ui, ook dat nog. Zelf toe te voegen uiteraard, want zo zijn zakjesfabrikanten. Toch is enige compassie op z’n plaats. De voedingsindustrie heeft het namelijk moeilijk nu steeds meer mensen de onzinmixpoeders links laten liggen. Processed foods zijn passé. Consumenten hebben liever vers, lokaal, duurzaam en gezond. Complete ‘zonder pakjes en zakjes’-groepen zijn actief op Facebook (zoals deze en deze) en mijn eigen antipakjeskookboek was vast niet toevallig het op twee na best verkochte kookboek van 2016.

Maar kijk, de industrie heeft nieuwe bondgenoten gevonden. Tal van bloggers en vloggers willen in ruil voor een paar centen best aardappelpuree uit een zakje promoten. Of margarine of oviebollen of genoemd wokgedrocht. Een recept erbij? Tuurlijk. Voeg aan het carbonarapakje ook nog spek, ei, Parmezaanse kaas en broccoli toe en je krijgt (‘HELL YEAH!’) pardoes een ‘VET HEERLIJK’ gerecht. Je zou toch zeggen: waar heb je dan nog dat pakje voor nodig? Tja. Zo blijft mijn noeste zendingswerk natuurlijk dweilen met de kraan open. Waarom maken alle zichzelf respecterende eetschrijvers (m/v, online/offline) niet gewoon gezamenlijk een vuist tegen de onzindictatuur van fabrikanten? Consumenten willen immers beter eten in plaats van nog meer geleuter.

Nog zoiets, een lezeres attendeerde me op Honig ‘Basis voor Aardappel-Groente Roast’.

Uit een pakje: Honig Basis voor Aardappel-Groente Roast
Glucosestroop, palmvet, weipoeder, zout, kruiden (knoflook, peterselie, bieslook, salie, dille, tijm), rijstebloem, ui, melkpoeder, suiker, paprikapoeder, aroma.
Zelf toevoegen: 200 g voorgekookte aardappelen, 3 middelgrote uien, 3 middelgrote paprika’s, 200 g wortel, 3 eetl olijfolie.

Pakjesproducenten mogen graag problemen creëren die er helemaal niet zijn, zodat ze vervolgens zelf de glorieuze oplossing uit de hoge hoed kunnen toveren. Dus je koopt voor € 1,39 een pakje (‘De basis voor iets goeds!’, lees: hoofdbestanddeel suiker), schaft eveneens aardappelen, uien, paprika’s, wortel en olijfolie aan, mikt de hele boel een half uur in de oven en klaar is Kees. Nondeju zeg.

Maar ja, lieve mensen, boze burgers zijn er al genoeg. Laten we liever samen schaterlachen om alle gekkigheid die ze ons proberen aan te smeren. Dan gooien we vervolgens lekker zelf wat in de oven. Geheel op eigen kracht.

Nodig voor 4 personen:
500 g pompoen
500 g bloemkoolroosjes
400 g aardappelen
250 g kerstomaatjes
4 venkelworsten (of lekkere saucijzen) (vegetarisch? zie tip onderaan)
2 knoflooktenen
1 eetl venkelzaad
½ eetl pimentón (niet-pittig, gerookt paprikapoeder)
zout & peper uit de molen
scheut olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de pompoen in flinke dobbelstenen, de bloemkool in roosjes. Boen de aardappelen schoon onder de kraan, snij in dunne partjes. Nee, schillen of voorkoken hoeft niet. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat of in een grote braadslee. Als het spul maar de ruimte heeft. Knijp de knoflook erboven uit. Bestrooi met venkelzaad, paprikapoeder, zout en peper. Giet er een ferme scheut olijfolie over en hussel alles goed door elkaar. Schuif in de oven. Haal intussen het vel van de worsten en rol tot balletjes. Schep die na 20 minuten door de groente. Strooi de tomaatjes erover. Bak nog eens 15 minuten tot alles gaar is met hier en daar een lekker geblakerd randje.

TIPS:
• Vega? Vervang de worst door 200 g verkruimelde feta. Champignons kunnen er ook bij.
• Extra lekker met kruidenyoghurt: Turkse yoghurt mengen met knoflook, zout, peper en fijngehakte peterselie/koriander/munt.
• Geen venkelzaad of pimentón in huis? Tijm en/of rozemarijn doen het ook altijd goed.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Groene carbonara

No waste: Verspil je groente niet aan Honig

De Krat abonnement

Vorig bericht: « Stemadvies
Volgend bericht: Bietenspread »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN