• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 april 2017

Koninginnesoep voor Koningsdag

Het wil maar niet wennen, Koningsdag. Die datum alleen al. Was het nou 26 of 27 april? Elk jaar moet ik het verdorie opzoeken. 30 april was gewoon veel beter te onthouden. Om nog maar te zwijgen van al die arme toeristen die met reisgids in de hand nog elk jaar verdwaasd rondlopen op de 30e, op zoek naar het beloofde feestgedruis.

Alles wat ‘Koninginne’ was, is nu omgedoopt tot ‘Konings’. Maar de koninginnesoep heeft gelukkig stand gehouden.

Uit een pakje: Honig Koninginnensoep
Bouillon (soja), wei, groenten (knolselderij, spliterwten, wortel 0,6%, tomaat, doperwten 0,6%, ui paprika), zetmeel, palmvet, zout, glucosestroop, smaakversterkers (E621, E627, E631), voedingszuur (E331), melkeiwit, peterselie, aroma, specerijen (kurkuma, nootmuskaat, peper), emulgator |(E4671).
Zelf toevoegen: 1,5 liter water, 2 eetl. peterselie, 75 g wortel

Alleen is er jaren geleden door de spellingsbobo’s een lelijke tussen-n in gefriemeld. Want het is weliswaar Koninginnedag en Koninginnefeest , maar – blijkens uitzonderingsregel 8.E – koninginnensoep en koninginnenhapje. Volgens Honig is Koninginnensoep (met hoofdletter én tussen-n) een ‘echte Hollandse klassieker’. Dat klinkt logisch, immers Emma en Juliana en Beatrix, maar helaas, net zomin als hollandaisesaus is deze culinaire creatie onze eigen vondst. In de zeventiende eeuw hadden de Fransen, het zal eens niet, namelijk al een ‘potage à la reine’. Een verfijnde, blanke soep op basis van gevogelte. Op de aanbevelenswaardige culinair-historische website coquinaria.nl kunt u er van alles over lezen.

Door de eeuwen heen werd de soep steeds aangepast, maar het majesteitelijke karakter bleef. Op enig moment doken er ineens dobberende doperwten en miniblokjes wortel in op en het zou me niks verbazen als dat dan weer wél onze vaderlandse verdienste is; wij houden immers heel erg van gezellige dingetjes in ons eten. Koning op het gebied van pakjes vol gezellig gefrutsel is Honig. Deze soep bevat royaal zout (2,3 gram per portie), maar wortel moet u zelf toevoegen. Bedrijfspolicy. De consument zelf verse groente erbij laten doen geeft namelijk het gevoel goed bezig te zijn voor de eigen onderdanen. Het is ook vast om die reden dat Honig de hoeveelheid zelftoevoegwortel in de nieuwe verpakking plots heeft opgeschroefd van 75 naar 250 gram.

Speciaal voor Koningsdag hierbij mijn versie, met extra veel groente. Vooral het geheime ingrediënt bloemkool maakt ‘m vorstelijk romig.

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

1 liter groentebouillon of kippenbouillon
250 g bloemkoolroosjes
250 g kruimige aardappelen
1 ui
100 g doperwten (diepvries)
5 worteltjes
handje verse peterselie
100 ml slagroom
1 eetl bloem
1 eetl Dijon-mosterd
snuf cayennepeper
klontje boter.
zout & peper uit de molen

Laat de bouillon heet worden. Giet wat kokend water op de doperwten en laat zo staan. Snipper de ui, snij de wortels in plakjes (of in piepkleine blokjes, als u daar het geduld voor hebt), de aardappelen in stukjes. Verhit wat boter in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui en wortel 3-4 minuten. Bestrooi met een eetlepel bloem en fruit even mee. Voeg de hete bouillon toe, plus de bloemkoolroosjes, aardappel, zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook, laat op laag vuur onder een deksel 5 minuten sudderen. Vis twee flinke soepopscheplepels groente uit de soep en hou apart. Pureer de rest van de soep samen met de room en mosterd fijn met blender of staafmixer. Hak de peterselie fijn. Schep samen met de achtergehouden groente en de uitgelekte doperwten door de soep. Proef op zout en peper.

TIP:
Natuurlijk wordt elke soep het lekkerst met zelfgetrokken bouillon, maar u mag ook best een blokje nemen hoor. Laat u niet gek maken. Ik heb een lichte voorkeur voor kippenbouillon, maar groentebouillon kan ook prima.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).

zonder pakjes zakjes 1zonder pakjes zakjes 2grote zonder pakjes zakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Indiase linzencurry

Maiscurry met courgette

Vega bietenburger

Vorig bericht: « Gehaktbrood voor Pasen
Volgend bericht: Morieljes uit de tuin »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN