Ik moest weer zo nodig de grote weldoener uithangen. ‘Koop aardbeien nooit in de supermarkt, maar lekkere, bij de groenteboer’ zeg ik altijd. Tot ik in de supermarkt langs een bak buitenbeentjes kwam, een doos vol zielige kleine aardbeitjes, maar hee, ‘smaak zit van binnen’, staat erbij. Buitenbeentjes, zo lees ik op de AH website, ‘zijn groente en fruit die er anders uitzien dan we in Nederland gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine paprika’s, kromme komkommers of appels die onvoldoende zijn gekleurd. Toch is er geen verschil in kwaliteit en versheid. Die is namelijk net zo goed!’
En net zoals ik mij graag ontferm over kromkommers of lelijke (maar o zo lekkere) kleine appeltjes, zo mochten ook deze zomerkoninkjes mee naar huis. Een paar uur later lagen ze er helaas nóg zieliger bij: half pruttig, vol dubieuze plekjes, nog even en de boel ging rotten. ‘Na aankoop bewaren in de koelkast’ stond onderop de doos, maar ijskoude aardbeien smaken naar niks. Deze trouwens ook niet. Er zaten zelfs compleet onrijpe exemplaren tussen, die smaakten zelfs ronduit vies. Wat nu?
Jam maken! Aardbeienjam van buitenbeentjes.
Eerst schoonmaken (niet onder de kraan houden! dat wordt helemaal treurige boel!). Maar wel: kroontjes eraf halen en de onrijpe en rotte exemplaren verwijderen. Een beurs plekje is geen probleem, die hoef je echt niet allemaal weg te snijden, al was het maar omdat je dan niks over houdt. Alleen rot moet je in de gaten houden: die smaak trekt overal doorheen.
Vervolgens weeg je hoeveel aardbeien je hebt, en doet daar de HELFT van dat gewicht in geleisuiker erbij. Al kan het trouwens ook met gewone suiker, dan wordt het resultaat iets meer moesachtig, minder jammig. Voor de extra lekker wat sinaasappelschil erboven raspen en dan grof pureren met de staafmixer. Omdat ik altijd bang ben dat het te zoet wordt, deed ik ook nog een kneep citroensap. Liefst even laten staan, zodat de suiker goed oplost. En dan in een pan. Ik heb ooit in Frankrijk zo’n mooie koperen exemplaar op de kop getikt, speciaal voor jam, maar het kan ook in elke andere gewone pan. Alleen niet te klein, want het gaat borrelen.Aan de kook brengen, drie minuten roeren en voilà: één ferme pot jam. Niet een jaar houdbaar, maar dat hoeft ook niet, zo lang ga je hier echt niet mee doen. Komen die rare buitenbeentjes toch nog op hun pootjes terecht. En toch maar mooi een doos fruit gered van de vuilnisbakdood.Alleen zeg het nog maar eens: koop lekkere aardbeien altijd bij de groenteboer.
Ook interessant:
* Echte jam maken
* Jamtips
* Nog een keer aardbeienjam (maar dan anders)
* Pruimenjam maken
* Bramenjam maken