• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 oktober 2017

Curry uit Maleisië

Mensen denken vaak dat ik als culinair schrijfster elke avond gratis in een restaurant mag eten, dat ik nooit boodschappen hoef te doen omdat de pakketten immers vanzelf komen aanwaaien (#culipost) en dat ik alsmaar op snoepreisjes mag. Dat is helaas niet helemaal het geval. Zo werd ik benaderd door de Maleisische ambassade, maar, zo bleek al snel, niet voor een verblijf in een zonovergoten tropisch oord of een nachtje in een suite in de Petronas Towers, maar voor een kookworkshop. In Den Haag. Ook goed!

Ik ben jaren geleden in Maleisië geweest en herinner me nog de enorme rijkdom van de keukens. Meervoud, inderdaad, want het land is een mix van verschillende bevolkingsgroepen en hun bijbehorende eetculturen. Dus kun je voor elke maaltijd kiezen uit Maleisisch (wat zowel qua taal als keuken verheugend herkenbaar lijkt op Indonesië), Indiaas of Chinees. Wat een feest! En dan heb ik het nog niet eens over de fantastische markten, zowel die met ingrediënten als ’s avonds met al die eetstalletjes, de ene nog lekkerder geurend dan de andere. En ook al zo gezellig: al die Maleisische dames in fleurige, gebloemde kleding en hoofddoeken.

Maar goed, Den Haag dus, een kookworkshop. Die werd gegeven door Imelda Harris, winnares van Masterchef Malaysia, want ja, zelfs daar hebben ze kennelijk dat programma op de buis. Of nee, wacht, ze was ‘slechts’ finaliste, want de échte winnares van dat jaar bleef uiteindelijk toch liever gewoon tandarts. Nee, dan Imelda, die wilde sindsdien alleen nog maar met eten bezig zijn, geeft nu over de hele wereld kookworkshops en schrijft aan haar eerste kookboek. Wat een wervelend, bruisend leuk mens. We maakten samen een eenvoudige doch heerlijke kipcurry, plus typisch Maleisische kanten pannenkoekjes, roti jala (klik voor het recept).

Twee dingen vooraf: de belangrijkste term in de Maleisische keuken is ‘agak agak’ (spreek uit: aga aga, als agar-agar, maar dan zonder de r). Dat betekent ‘zo ongeveer’. En dan hebben we het natuurlijk over hoeveelheden en kooktijden en wat al niet. Koken doe je op je gevoel en met je ogen, je neus en je mond. En je past dingen steeds een beetje aan.

Ding twee: Imelda gebruikte donkeroranje ‘currypoeder voor vlees’. Deze zak links is in Nederland te koop bij o.a. de winkels van Oriental. Maar toevallig heb ik thuis deze rechterbus uit Sri Lanka, en die lijkt er veel op. En anders doe je het met ander kerriepoeder. No worries.

Recept Maleisische kipcurry
Nodig voor 4 personen:

400 g kipdijenvlees
5 eetl currypoeder voor vlees
250 ml kokosmelk
125 ml yoghurt
2 aardappelen
2 tomaten
3 uien
5 knoflooktenen
± 5 cm gember
1 stengel citroengras
2 kaneelstokjes
1 steranijs
6 kardemompeulen
plantaardige olie

Eerst al het snijwerk: de kip in stukjes, net als de aardappelen. De tomaten in kwarten, de uien in halve ringen, de knoflooktenen fijngehakt, de gember in dunne plakjes. Stamp de citroengrasstengel flink beurs en breek alvast de kardemompeulen open – alleen de binnenste donkere korreltjes worden gebruikt. Doe de currypoeder in een kom en roer los met zoveel water als nodig is (agak agak) tot het een dik papje is. Anders gaat het straks verbranden in de pan.

En nu aan de bak. Zet een (braad)pan op hoog vuur en verhit een flinke scheut olie erin. Doe eerst de citroengras, kaneel, steranijs en kardemom erin. Dan de uien, gember en knoflook en bak al omscheppend een paar minuutjes. ‘Champa champa’, noemt Imelda dat, als ik het goed fonetisch heb genoteerd. Gewoon alles erin, hup, het ene na het ander. Dan mag de currypasta erbij. Ook nu weer: laat al roerend een paar minuten bakken. Voeg vooral een scheut olie toe als het er droog uitziet, dat is niet de bedoeling. Het mag echt lekker pruttelen en het moet vooral lekker gaan ruiken. Dit is volgens Imelda het meest bepalende moment van je curry!
Pas dan mogen de aardappelen en kip erbij. Bak 1 minuut mee zodat de smaken goed in de kip trekken en voeg dan drie koppen water toe plus een snuf zout. Laat 5 minuten lekker pruttelen. Nu mogen kokosmelk, yoghurt en tomaten erbij. Laat zonder deksel op laag vuur pruttelen tot de aardappelen gaar zijn – de kip is dat intussen ook. Saus te dun? Iets langer laten pruttelen. Saus te dik? Wat extra water of kokosmelk. Wil je dat de tomaat helemaal zacht is? Voeg hem dan vroeg toe. Als je juist houdt van duidelijk herkenbare stukken tomaat, dan pas aan het eind.
Agak agak!

Serveer met rijst of met Maleisische kanten pannenkoekjes (roti jala), klik voor het recept.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

AH receptkaartenterreur

Empanadilla met tonijn

Paella

Vorig bericht: « Kokosmakronen
Volgend bericht: Roti jala uit Maleisië »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN