• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 oktober 2017

Kokosmakronen

Die anti-glutenmanie, luidkeels gepropageerd door allerhande zelfbenoemde health goeroes, wordt zo langzamerhand vermoeiend. Nee, je wordt niet slap, futloos, moe, lusteloos, dik of kaal van gluten en nee, glutenvrij gebak is niet per definitie gezonder. Echt niet. Glutenintolerantie is natuurlijk een heel ander verhaal, dan word je letterlijk doodziek van een biskwietje, maar dan hebben we het over hooguit 0,5-1% van de bevolking. Zelfs de Nederlandse Coeliakie Vereniging raadt af om zomaar over te stappen op glutenvrij eten omdat je daar ernstige tekorten mee kunt oplopen. Wat niet wegneemt dat producenten en winkels graag inspringen op de hype. Nieuw! Nieuw! Glutenvrije cupcakes, pasta, pannenkoeken, pils, haverdrank en zelfs water.
Maar neem nou de kokosmakroon, sinds jaar en dag hét glutenvrije koekje bij uitstek. Grappig genoeg is de nieuwe kokosmakronenmix van Koopmans juist weer niet glutenvrij, want in de mix zit om onduidelijke redenen tarwezetmeel. Marketingmisser?

Uit een pakje: Koopmans mix voor kokosmakronen
Suiker, 45% kokosrasp, tarwezetmeel, verdikkingsmiddel (E 466), aroma.
Zelf toevoegen: 2 eiwitten.

Even later liep ik op het station van Utrecht langs een kokosmakronenwinkel waar ze behalve ‘cocos balls’ (dat klinkt internationaler?) ook emmertjes verkopen met ‘coconut pastry’, om zelf thuis te bakken.

Maar kokos, suiker en eiwit door elkaar mengen, dat kan iedereen natuurlijk ook gewoon zelf, daar heb je geen pakje of emmertje voor nodig.
Om de magie van het zelf bakken te demonstreren heb ik vandaag twee receptvarianten. Want is het niet wonderbaarlijk dat je met maar drie ingrediënten zulk totaal verschillend bakeffect kan scoren? De eerste versie is met opgeklopt eiwit, dat levert mooi luchtige, koekjes-achtige meringues op, een soort armeluis-macarons. Maar als u de ingrediënten alleen even door elkaar roert en dan verwarmt, krijgt u fraai goudbruine bonkjes, krokant van buiten, smeuïg van binnen. Probeer vooral zelf welke u de lekkerste vindt. Avontuur uit eigen oven!

Zelf kokosmakronen maken?
Voor ± 12 – 18 kleintjes:

100 g gedroogde kokosrasp
80 g suiker
2 grote eiwitten

Oven voorverwarmen op 170 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Versie 1 (± 18 stuks): Klop met een mixer de eiwitten stijf in een brandschone kom en voeg op het laatst de suiker toe. Spatel (niet mix) de kokosrasp erdoor. Verdeel met een kleine ijsbolletjestang (of 2 dessertlepels) in bergjes van ± 3 cm over de bakplaat.
Versie 2 (± 12 stuks): Roer de kokosrasp, suiker en eiwitten in een flinke steelpan door elkaar. Laat op rustig vuur al roerend 2 minuten warm worden zodat de suiker smelt. Niet te lang, het mag niet droog worden of aanbakken, het moet een kleverig geheel blijven. Nog beter: doe het au bain-marie, in een kom bovenop een pan met een laagje kokend water. Verdeel met een kleine ijsbolletjestang (of 2 dessertlepels) in bergjes van ± 3 cm over de bakplaat. Inderdaad, je hebt minder beslag dan bij versie 1 en het ziet er ook heel anders uit.
Bakken (allebei): Bak in de oven in ± 15 minuten gaar en lichtbeige (versie 1) of goudbruin (versie 2).

TIPS:
• Extra lekker: citroenrasp erdoor. Of limoenrasp.
• Of smelt 50 g pure chocolade au bain-marie of in de magnetron, dip de onderkanten van de makronen erin en laat ondersteboven even opstijven in de koelkast. Of zwiebel met een lepeltje snelle streepjes over de bovenkant.
• Of (nog sneller) hak wat chocola in kleine brokjes (denk: vierkante doperwten) en meng door het beslag ná het verwarmen.

• Maak ze ook eens in een muffinvorm. Weer een heel ander effect, ultrasmeuïg.
• En die dooiers? Zorgt voor blingbling op zelfgemaakt gebak en bladerdeeg of te gebruiken voor mayonaise of pasta carbonara.

 

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Draadjesvlees uit de Dutch Oven

Koken op de camping: couscous

Mexicaanse maisflapjes

Vorig bericht: « Wereldvoedseldag: debat in Ede
Volgend bericht: Curry uit Maleisië »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN