• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

8 mei 2018

Kookboek Mangiamo!

Kijk. Je hebt het zoveelste foodblog met avocadogefröbel en buddha bowls en chiazaadpudding en gesponsorde recepten van oreokoekjestaart-met-hüttenkäse. En je hebt foodblogs waar je elke keer naar terug keert juist omdat er niet met de heersende hypes wordt meegedobberd. Waar je bijzondere recepten treft, die ook nog eens zorgvuldig verwoord zijn. Kijk, en dan kom je bijvoorbeeld uit bij Italiaans koken met Antoinette.

Antoinette Coops is Limburgse, raakte verslingerd aan een Italiaan en verhuisde alweer een hele tijd geleden met ‘il marito’ naar Verona, waar ze sindsdien schrijft over de lokale keuken en eetgebruiken, met een indrukwekkende mix van zowel kennis van zaken, humor als nuchterheid. Het kon niet anders, of daar moest ooit eens een kookboek van komen. Ze werkte er zes (!) jaar aan, maar dan heb je ook wat: Mangiamo! Ik ging ermee op mijn balkon zitten, en kon niet meer ophouden met lezen.

Want dat heeft Antoinette gelukkig ook in het boek behouden: haar persoonlijke schrijfstijl. Elk recept wordt uitgebreid ingeleid, en dan houdt ze tussendoor ook nog allerlei gesprekken met locals, denk aan een risottoboer, een houtsnipjager en een wijnmaker. Dat levert smakelijke citaten op als ‘Maar bedenk wel, een lelijke vrouw opmaken geeft ook maar een beperkt resultaat.’ En dat ter illustratie van het feit dat je zelfs in het beste houten vat nooit een goede Amarone kan maken van slechte wijn. Of wat dacht je van de truffelzoeker die voor de zekerheid ook altijd een truffeltje inlevert bij de dorpsagent, ‘daarmee voorkom ik boetes, bijvoorbeeld voor foutparkeren…’

En gelukkig, ook haar nuchtere humor is van de partij. ‘Het is het lekkerst als je het broodkruim (voor de gegratineerde jakobsschelpen, red.) een nachtje op smaak laat komen. Maar je kunt het natuurlijk ook op het laatste moment pas maken. Is hartstikke Italiaans trouwens, niks plannen.’ Of bij het recept van kalfslever op z’n Venetiaans: ‘Warm lever nooit op. Je schoenzolen zijn malser.’

Kalfslever, inderdaad. Want wie bij de Italiaanse keuken denkt aan die eeuwige tomaten-basilicum-pasta-mozzarella, die ontdekt met dit boek dat de keuken van de Veneto echt andere koek is. Volop recepten met ree, paard, merg, varkenshiel, maar heus ook gewoon kip. Leuke groenterecepten zoals knolselderijsteak – nooit geweten trouwens dat knolselderij in het Italiaans ‘sedano di Verona’ heet, als onderscheid van de gewone ‘sedano’ (bleekselderij). Ziet er ook lekker uit: gestoofde artisjokken met knoflook en peterselie, of die prachtige halvemaantjespasta met rode biet, aardappel en maanzaad. Ook al meteen voorzien van een to do-plakkertje: de pannenkoekrolletjes uit de oven gevuld met bechamel en paddestoelen. En vooruit, ham.

Alle recepten bevatten onderaan variatietips, dus je kunt praktisch gezien alle kanten op. En dan zijn er ook nog recepten voor drankjes, conserven (oh, die potten met ingemaakte groenten!), jam en allerhande lekkere koekjes met als hoogtepunt de sbrisolona: een koek van amandelen die je met een flinke mep in brokken breekt. Hier zie je het Antoinette zelf even voordoen op een filmpje.

Kortom: hulde voor dit boek! En vooral ook voor de prachtige cover, gebaseerd op een Italiaanse boterwikkel.

Antoinette Coops, Mangiamo! – De heerlijkste streekgerechten en ander lekkers uit de Italiaanse Veneto, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046823606, € 27,99

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Koken met Karin naar Nieuw Amsterdam

Kookgerei: De spatel

Handboek voor de perfecte steak

Vorig bericht: « Groene radijssoep
Volgend bericht: Blauwe cakejes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN