• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

15 mei 2018

Blauwe cakejes

Ik zit nog altijd middenin mijn regenboogserie, over eten met kleur, en we zijn aanbeland bij blauw. De regenboog heeft zelfs twee tinten: hemelsblauw en donker indigo. Dubbel lastig, want het geval wil dat blauw op eetgebied een vrij hopeloze kleur is. Blauw duidt immers al snel op schimmel. Bij blauwschimmelkaas is dat natuurlijk de bedoeling, maar in z’n algemeenheid betekent blauw voedsel: pas op, weggooien want dit is niet goed meer of zelfs ronduit giftig. Waarom denkt u dat de blauwalg blauw is? Da’s niet toevallig. Ook die gevaarlijke vlammetjes die onder het fonduestel uitpiepen zijn blauw. Allemaal categorie ‘pas op’. Mensen van de blauwe knoop zijn ongezellige geheelonthouders, juffers met blauw bloed zijn omhooggevallen snobs en van een snufje blauwzuur in de thee vielen ze bij Agatha Christie en consorten in bosjes dood neer. Je betaalt je blauw, ziet blauw van de kou of wordt bont en blauw geslagen. Nee, blauw is zelden goed nieuws. En áls er dan iets blauws te eten valt, is het nep. Denk aan blauwe M&M’s, smurfenijs bij de gelateria of blauwe muisjes op pasgeboren-jongensbabybeschuitjes. Hoho, roept nu de sterrenchef, wat dacht u van borage, die prachtige knalblauwe bloemetjes die menig chique bordje opfleuren? De moestuinierder kent het als ruwharig komkommerkruid (borago officinalis), hoewel het in de verste verte geen familie is van de komkommer, die van zichzelf juist knalgele bloemetjes heeft. Maar dit terzijde. En blauwe bessen dan, hoor ik u vragen? Tja, die zijn eerder paars, zeker als u ze ergens in meebakt. Maar ik weet het goed gemaakt. We maken lekkere cakejes (welja, voor mij part noemen we ze cupcakes) en die versieren we met knalblauwe room en blauwe muisjes. Doe eens gek. En van mij mogen er ook blauwe bessen in, ook al is paars officieel volgende week pas aan de beurt.

Blauwe cakejes (met amandelen)

Zelf maken?
Nodig voor 6 stuks:
100 g boter
75 g amandelmeel
75 g poedersuiker
25 g bloem
3 eiwitten
1 citroen (alleen schil)
optie: 1 handvol blauwe bessen

Garnering:
150 g mascarpone (kamertemperatuur)
40 g poedersuiker
1-2 druppels blauwe levensmiddelenkleurstof
4 eetl blauw-witte muisjes

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Smelt de boter (tip: magnetron) en laat afkoelen. Zet 6 papieren cakevormpjes in een muffinbakvorm. Zeef bloem en poedersuiker samen boven een kom. Rasp de schil van de citroen erboven en doe het amandelmeel erbij. Schep alles goed door elkaar. Maak een kuiltje
Klop in een andere kom met de mixer de eiwitten wit, luchtig en schuimig (stijf hoeft niet). Giet eerst de boter in het kuiltje, dan de eiwitten. Schep alles met een spatel rustig door elkaar tot een zacht beslag. Verdeel over de vormpjes. Strooi over elk exemplaar desgewenst wat blauwe bessen. Bak in het midden van de oven in ± 20 minuten goudbruin en gaar (check met een satéprikker). Laat volledig afkoelen op een rooster.
Glazuur: Doe de mascarpone in een kom, zeef de poedersuiker erboven, roer goed door elkaar. Roer er kleurstof door tot het blauw genoeg naar uw zin is.

Ja, dat was nog best even kliederen, en omdat mascarpone toch iets gelig is, neigt het met blauwe kleurstof al snel tot groen. Bij roomkaas is dat nog veel erger (zie rechtsboven). Wat trouwens beslist niet werkt is blauwe sportdrank: dat maakt de boel alleen maar waterig, en blauw ho maar (zie rechtsonder).

Spuit met een spuitzak met kartelmondje een toef op elk cakeje. Bestrooi met blauwe muisjes. Laat even opstijven in de koelkast.

TIPS:
• Amandelmeel kunt u ook zelf maken door in de keukenmachine blanke amandelen fijn te malen.
• En die dooiers? Spaghetti carbonara, mayonaise, banketbakkersroom of lemoncurd mee maken.
• Liever simpel glazuur? Meng 100 g poedersuiker met 1-2 lepels water (geen citroensap, dan wordt het groen) plus blauwe kleurstof.

Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie. Ook verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Geel – tropische cake met ananas
Groen – groene radijssoep
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pasta met limoen, citroen en garnalen

Kerstmenu voorgerecht: Pasteitje met kalfsragout

Mexicaanse Wraps

Vorig bericht: « Kookboek Mangiamo!
Volgend bericht: Lila puree met coquilles »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN