Taal is een magisch mooi iets en eettaal helemaal. Neem nou pasta. Ooit was dat spul om je tanden mee te poetsen of om je kunstgebit mee vast te plakken. Daarna associeerden we het vooral met een smeersel van pinda’s of chocolade om de boterham mee te plamuren. Maar tegenwoordig denken we bij pasta steevast aan Italiaanse deegwaren.
Ook zoiets: ramen. Dat zijn zoals u weet doorzichtige glaspanelen maar van Tokio tot New York betekent het intussen vooral een razendpopulair Japans soepje met deegslierten.Ik weet natuurlijk niet hoe het zit bij u in Appelscha of Zierikzee, maar hier in Amsterdam rukken de ramententjes op en kun je op menig straathoek intussen een geurig noedelsoepje wegslobberen. In Japan doet het dienst als zowel ontbijt, lunch, diner als snack tussendoor, altijd inclusief geslurpt voor de beste smaakbeleving. Want ramen is bij uitstek doodgewoon volksvoedsel, niks gastronomisch aan. Maar dat maakt het niet minder lekker en intens bevredigend en toch prettig licht. Het begint bij bouillon en noedels, de rest is een kwestie van variëren al naar gelang eigen smaak en groentela. Vlees of vis kan er ook in, een eitje hoort er ook vaak bij. Voor u op de kast klimt: ik realiseer mij terdege dat ik niet authentiek Japans bezig ben, maar mijn snelle versie is in ieder geval een stuk smakelijker dan die bremzoute instantpakjes.
Uit een zakje: Nissin Demae ramen knoflook kip
Noedels 91,6% [tarwebloem, palmolie, zout, meelverbeteraars (E500, E451), stabilisator E501, verdikkingsmiddel E412, antioxidant E306], kruidenpoeder 8,4% [zout, suiker, smaakversterkers (E621, E635), knoflook (9% in kruidenpoeder), maltodextrine, specerijen, aroma’s, prei, zuurteregelaar: citroenzuur, kiparoma (0,5% in kruidenpoeder, smaakversterkers: E627, E631, antiklontermiddel E551].
Bovendien heb ik een geheime smaakbooster, namelijk miso. Daar raken Japanners niet over uitgepraat, maar het komt kort samengevat neer op een gefermenteerde pasta (sic!) van sojabonen.
Je hebt ze grofweg in wit (lees: beige/karamel-kleurig, shiromiso) of rood (lees: alle tinten donkerbruin, akamiso). Hoe donkerder, hoe zouter en voller van smaak, voor beginners adviseer ik een lichte. Probeer er gewoon eens eentje van de toko of natuurwinkel.
Recept Miso-noedelsoep
(we noemen het: ramen voor beginners)
Nodig voor 2 personen:
150 g noedels
150 g kipdijfilet
1 ei
100 g shiitake
½ stronk paksoi
2 lente-uien
2 eetl (lichte) miso
½ paddestoelenbouillonblokje (Star)
stukje verse gember
1 knoflookteen
750 ml kokend water
Japanse sojasaus
plantaardige olie
Snij de shiitake in plakjes, de paksoi in repen, de lente-ui in ringetjes. Hak de knoflook en gember fijn. Kook de noedels gaar volgens de verpakking, spoel af met koud water in een vergiet en verdeel over 2 diepe kommen. Jazeker, u kunt de noedels ook koken in de soep zelf, maar dan zijn ze veel lastiger eerlijk te verdelen, en ze warmen straks vanzelf weer op. Kook het ei net niet helemaal hard. Snij de kip in kleine stukjes. Verhit wat olie in een braadpan en bak de kip samen met de knoflook en gember op hoog vuur al omscheppend bruin. Giet het kokend water erbij, plus het halve bouillonblokje en breng aan de kook. Voeg de shiitake toe en na 1 minuut de paksoi. Duw goed onder en laat kort garen. Roer de miso los in een kommetje met een kopje kokendhete soep, giet dan alles terug in de pan. Proef en breng op smaak met sojasaus. Verdeel over de kommen. Garneer met een half gepeld ei en lente-ui. Ook lekker: dunne reepjes nori (zeewier), taugé, ja zelfs (hoogst on-Japans) koriander. Leef je uit!
TIPS:
Het kan met elke soort noedels die je lekker vindt. Ik probeerde het ook met sobanoedels (boekweit), want die vond ik in Japan zo heerlijk, sterker nog, ik heb ze daar zelf gefabriekt in een kookworkshop.
Maar deze van Ecoplaza bleken niet geschikt: ze vallen uit elkaar. Ik waarschuw maar vast. Want je moet natuurlijk wel die slierten kunnen slobberen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.