• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 juli 2009

Supersnelle aardbeienjam

Ik ben groot fan van frambozenjam, maar misschien moet ik ook eens aardbeienjam proberen, dacht ik na het eten van de aardbeienjam van Cora’s Coffee Shoppe (zie gisteren). Die is meer bonk dan jam, zal ik maar zeggen. Eigenlijk alleen maar bonk. En die bonken, dat zijn complete aardbeien, zacht, sappig en zoet in een nattig jasje.

Nodig voor 1 jampotje:
250 g rijpe en gave aardbeitjes (liefst kleintjes)
100 g geleisuiker speciaal

Zet een met kokend water afgespoelde schone jampot ondersteboven klaar. Verwijder de kroontjes van de aardbeien maar was of snij ze niet. Zit je toch opgescheept met een doos grote aardbeien? Vooruit, die mogen allemaal één keer doormidden, maar het visuele effect zal minder fraai zijn.
Doe de aardbeien in een pan en schep ze goed om met de geleisuiker, totdat de suiker grotendeels vastgeplakt zit aan het fruit en niet meer als wit gruis los in de pan ligt. Zet op hoog vuur en roer met een pollepel. Er ontstaat al roerend gaandeweg steeds meer rood vocht, dat gaat pruttelen. Laat hooguit twee minuten doorkoken en giet/schep de boel dan voorzichtig in de jampot en draai het deksel er stevig op.

Je hebt nu een soort rode soep met dobberende aardbeitjes, die de neiging hebben om allemaal omhoog te willen. Om te voorkomen dat je straks onderin de pot alleen nog maar gelei overhebt nadat je de aardbeien hebt opgepeuzeld, kun je de pot tijdens het afkoelen en opstijven het beste af en toe even omdraaien of op z’n zijkant rollen, dan zitten de aardbeien straks wat eerlijker verdeeld. Let op: hij is niet zo lang houdbaar als gewone jam, maar dat maakt niet uit want hij gaat gegarandeerd razendsnel op. En dan maak je gewoon weer nieuwe.

Zelf jam maken? Hier vind je nog meer handige jamtips.

Dit was aflevering 12 van de eetserie Amerikaanse toestanden. Volgende aflevering: clam chowder.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lasagne met asperges en doperwten

Groente-tempura met groene mayonaise

Bento lunch

Vorig bericht: « Aardbeienjam in Santa Monica
Volgend bericht: Maak de perfecte… »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN