• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 augustus 2018

Kleine limoentaartjes

C’est un beau roman, c’est une belle histoire. Ach ja, hoe gaan die dingen. Meike Schaling vertrok voor een jaartje au-pair naar Parijs, bleef plakken, deed een tolkenopleiding en runde er vervolgens tien jaar lang een tolk-vertaalbureau. Maar eigenlijk wilde ze altijd al banketbakker worden. Lang verhaal kort: ze gooide het roer om, volgde een bakopleiding en begon een patisserie, aanvankelijk nog altijd in Parijs, maar sinds zes jaar in hartje Amsterdam, samen met die leuke Fransman die ze in de lichtstad tegen het lijf liep. De taartjes van Petit Gateau zijn intussen een begrip. Want wat voor een taartjes! Petieterige mooie ronde gevalletjes, in ontelbare variaties en kleuren, de ene nog verleidelijker dan de andere. Met fruit, met chocola, met amandelspijs, met frisse crème, het is onmogelijk kiezen. En het mooiste is, ze geeft haar bakgeheimen nu prijs in een kookboek getiteld Kleine taartjes.

Het begint bij haar fabuleuze deeg, dat dankzij een snufje amandelmeel (“In Frankrijk gaat het overal door,” aldus Meike) heel krokant wordt. Vervolgens geeft ze in het boek zestig recepten voor mogelijke vullingen, met volop inspiratie erbij om zelf te variëren. Blijven variëren, dat doet ze zelf ook. Ze won net een prijs voor haar kant-en-klare koekjesdeeg dat ze op de markt wil brengen en er zijn uitbreidingsplannen voor New York, met haar zoon die intussen dezelfde patisserie-opleiding volgde. Is het niet woest romantisch? Zwijmel vooral ook even weg bij deze ravissante limoentaartjes uit het boek, al kon ik het niet nalaten om het recept voor de vulling iets te versimpelen. Noem het de Franse slag. Ze worden het mooist in speciale lage bakringen, te koop in kookwinkels (en in de winkel van Meike zelf), maar gewone taartvormpjes mag ook.

 

Recept Kleine limoentaartjes met framboos
Nodig voor 12 kleine taartjes:

Deeg:
120 g bloem
20 g amandelmeel
50 g poedersuiker
75 g blokjes koude boter
1 groot ei
mespunt zout

Vulling:
± 5 limoenen
175 g boter
150 g suiker
1 groot ei
12 frambozen

Deeg: Doe bloem, amandelmeel, poedersuiker, boter en zout in een kom. Wrijf tot kruimels. Giet er ± 1 eetlepel losgeklopt ei bij en kneed tot een soepel deeg. Bewaar de rest van het ei voor de vulling. Laat de deegbal verpakt in plasticfolie 1 uur rusten in de koelkast. Rol uit tot 3 mm dik. Steek rondjes uit (Ø 8-9 cm), bekleed hiermee kleine taartvormpjes of bakringen (Ø 6 cm), uiteraard met een opstaand randje. Prik gaatjes in de bodem. Zet een half uur in de koelkast. Bak in 10-12 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven (170 °C). Komt de bodem in de oven omhoog? Gewoon opnieuw even inprikken met een vork en verder bakken. Laat afkoelen, verwijder de vormpjes.

Vulling (begin hiermee als de taartbodems uit de oven komen): Doe boter, suiker, 1 heel ei plus dat overgebleven ei van het deeg samen in een steelpan. Rasp de schil van 1 limoen erboven uit, pers dan zoveel limoenen uit tot u 125 g sap heeft. Doe ook in de pan. Breng al kloppend met een garde aan de kook tot het borrelt, zet dan het vuur zacht en klop nog 1 minuut flink door. Giet in de gebakken taartvormpjes. Duw een framboos in het midden. Laat opstijven in de koelkast.

TIPS:
• Limoencrème is geel. Wie het groen wil, doet er op het eind een drupje groene kleurstof bij.
• Is 12 te veel? Bak 6 taartjes en bewaar de andere helft van het deeg in de vriezer, liefst al in de vormpjes. Halveer de hoeveelheden voor de limoencrème.
• Het recept in het boek gebruikt ook gelatine in de limoencrème, maar dat blijkt bij mijn methode niet nodig, de crème wordt stijf zat. En zo hou je meteen ook alle vegetariërs te vriend.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

Boekinfo:
Meike Schaling, Kleine taartjes – 1 basisrecept, 60 variaties, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021568591, € 17, 50

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kanelbullar Dag

Kokoscake

Knoflooktaart

Vorig bericht: « Het grote ovenhandboek
Volgend bericht: Oventemperatuur »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN