De zomervakantie is hét moment voor ongebreideld lezen. De boeken die zich in de loop van het jaar tevergeefs hebben opgestapeld op het nachtkastje mogen nu eindelijk soldaat gemaakt worden. De fijnste boeken vind ik romans waarin je helemaal kunt verdwijnen. Een wereld waar alles anders is, zodat je je helemaal kunt verliezen in de tijd. Ze moeten bij voorkeur dik zijn of uit meerdere delen bestaan, want er is niets zo erg als te snel door een boek heen zijn. Kun je weer helemaal opnieuw beginnen met een volgend boek. De vijfdelige romanserie over de familie Cazalet van Elizabeth Jane Howard bleek zo’n gouden greep. De geruchten gingen dat het ‘een soort Downton Abbey’ was, maar dat is te kort door de bocht. Inderdaad, het gaat over een vermogende Engelse familie en er komen butlers in voor en landhuizen, maar het is toch niet te vergelijken met de grootscheepse adellijke grandeur van het kostuumdrama van de familie Grantham. Bijzonder is dat de verteller elk hoofdstuk wisselt, waardoor we alle personages door en door leren kennen. Het verhaal begint heel lieflijk in 1937, in het Victoriaanse familiehuis van de Cazelets waar de zomers traditioneel gezamenlijk worden doorgebracht. Vol tennispartijtjes, picknicks, tochtjes naar het strand en niet te vergeten talloze maaltijden en hectoliters thee. Een slordige drieduizend pagina’s later staan de jaren zestig op de stoep en zijn we vele, vele verwikkelingen en intriges verder, en niet te vergeten die rampzalige Tweede Wereldoorlog. Wie ik zeker ga missen is Mrs. Cripps, de kokkin die vijf delen lang stoïcijns regeerde in de keuken, onvermoeibaar mopperend op dat personeel van tegenwoordig. Haar motto: oorlog of geen oorlog, er dient wel fatsoenlijk geluncht te worden, uiteraard inclusief dessert. Gelukkig is er een grote moestuin, dus een fruittaart of crumble is altijd een optie.
Dat kunnen wij ook.
Recept Pruimencrumble (met custard)
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
750 g rijpe pruimen
50 g suiker
1 sinaasappel
1 theel kaneel
Kruimeldeeg:
125 g bloem
100 g boter in blokjes
50 g suiker
snufje zout
Custard:
500 ml volle melk
4 grote eidooiers
1 eetl vanille-extract
75 g suiker
½ eetl maïzena
Custard: Verhit de melk in een flinke steelpan. Klop intussen in een grote kom de eidooiers, vanille, suiker en maïzena lichtgeel met de mixer. Giet de hete melk er voorzichtig (het spettert!) in een straaltje bij, al kloppend. Doe alles terug in de steelpan en laat op zacht vuur binden onder regelmatig kloppen met een garde (± 10 min). Doe in een schenkkom, laat afkoelen en in de koelkast ijskoud worden, met plasticfolie op het oppervlak tegen de velvorming. Kan ook prima worden ingevroren.
Crumble: Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de pruimen doormidden, verwijder de pitten. Doe in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel erboven. Voeg suiker, kaneel en een kneep sinaasappelsap toe. Hussel en doe in een ingevette ovenschaal. Maak het kruimeldeeg door alle ingrediënten met uw vingers door elkaar te wrijven (of supersnel in de keukenmachine). Strooi eroverheen. Bak ± 30 minuten tot het mooi bubbelt en de bovenlaag goudbruin is. Serveer warm met ijskoude custard erbij.
TIPS:
• Vanillestokjes zijn moeilijk te krijgen op het moment, maar hopelijk heeft u mijn tip van een tijdje geleden ter harte genomen om vanille-extract te maken door (gebruikte) vanillestokjes te bewaren in een flesje met wodka.
• Niet zulke rijpe pruimen? Voeg dan meer suiker toe.
• Kan het ook zonder custard? Ja hoor. Afgelopen zomer zat ik toevallig in een Frans vakantiehuis met tien pruimenbomen, waar miljoenen rijpe pruimen vanaf vielen, dus ik heb heel vaak pruimencrumble gemaakt. Maar dan gewoon met crème fraîche. Die is namelijk in Frankrijk Heel Erg Lekker, uit Isigny.
Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese serie. Frankrijk hebben we al gehad, hierna volgen nog Griekenland, Zweden, Spanje, Duitsland en Kroatië.