De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 augustus 2018

Oeufs en meurette

Deze zomer heb ik in Trouw een zomerrondje door lekker Europa, en in het kader van het nazomeren en het zo lang mogelijk vasthouden van het zonovergoten vakantiegevoel, komen de artikelen en recepten nu ook allemaal hier online. We beginnen in Frankrijk, immers hét land van het goede leven. Elke Franse regio heeft zijn eigen specialiteiten, zijn eigen wijnen, zijn eigen kaasjes, maar Lyon is qua culinair de overtreffende trap.Vinden ze zelf, maar vindt ook Hanneke Schouten, eenvrouwsrestaurateur in Amsterdam. Toen ze ooit met de motor strandde in Lyon, ging er letterlijk een wereld voor haar open. “Ineens kwam ik terecht in een keuken vol room, boter en varken van voor tot achter. Dat kende ik helemaal niet, maar ik vond het meteen geweldig en wist: dit wil ik gaan doen.” Ze runde al een klein restaurant in hartje Amsterdam, maar in 2007 bouwde ze het volledig om naar Lyonnese snit.

Sindsdien is Bouchon du Centre een begrip, vernoemd naar dat typische fenomeen uit Lyon, de bouchon: een gemoedelijk eettentje, steevast met roodgeblokte tafelkleedjes en een menu vol varken. Van charcuterie tot bloedworst, maar ook quenelles van snoek en taartjes van praliné. Drie keer per jaar doet Schouten inkopen in Lyon om met tweehonderd kilo worst in de kofferbak weer terug te keren. Ze is open voor de lunch en voor een vroeg diner, maar om acht uur bonjourt ze iedereen de deur uit, want ze moet thuis nog een fond trekken en een paté in de oven stoppen. “Het ruikt bij mij nooit naar verse was, altijd naar eten.” Op miraculeuze wijze doet ze alles helemaal in haar uppie, en toch met liefdevolle aandacht voor elke gast. Vaste prik op haar menu, en een van mijn persoonlijke favorieten, zijn de ‘oeufs en meurette’, gepocheerde eieren dobberend in een saus van rode wijn met ui, spek en champignons. Voor wie zich (weer) even in Frankrijk wil wanen.

Frankrijk: Oeufs en meurette (eieren in rodewijnsaus)
Zelf maken?
Tant pis! (Da’s Frans voor ‘helaas pindakaas’). Dit recept staat niet meer online omdat het intussen namelijk is opgenomen in mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Kijk, en zo ziet ‘ie eruit in het boek (foto: Harold Pereira):

Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese serie. Hierna volgen nog Engeland, Spanje, Griekenland, Zweden, Duitsland en Kroatië.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vis in rodewijnsaus

Pasta met coquilles, doperwt en pancetta

Snelle vleesbouillon

Vorig bericht: « Zomertaart (5 min.)
Volgend bericht: Pruimencrumble »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN