• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 augustus 2018

Watermeloengazpacho

Vandaag verheugt Spanje zich weer op La Tomatina, het idiote tomatensmijtfeest in Buñol, een normaal gesproken slaperig stadje in de provincie Valencia. Elke laatste woensdag van augustus voelen tienduizenden mensen zich geroepen om elkaar in een heuse veldslag vrolijk te bekogelen met rijpe tomaten, net zo lang tot alle straten inclusief aanwezigen roodgekleurd zijn. Vrachtwagens vol tomaten gaan er dan doorheen. Tja, niet mijn idee van een feestje. Noem mij gerust ouderwets, maar ik vind dat tomaten bedoeld zijn om op te eten. Nee, dan dat veel bekendere festijn in juli in Pamplona, waar tijdens de fiestas de San Fermín dolgedraaide stieren samen met talloze waaghalzen door de straten rennen. De stieren kunnen het nooit navertellen, maar sommige bezoekers ook niet. Daar is alom kritiek op, maar over deze tomatenverspillingsfuif hoor je nooit iemand.

Om het tomatengevecht in goede banen te leiden, heeft het gemeentebestuur wat regels uitgevaardigd. Zoals dat de tomaten eerst moeten worden platgeslagen voordat ermee gegooid mag worden, want anders zou je de tegenstander pijn kunnen doen of verwonden. Verder wordt geadviseerd om een zwembril op te zetten, geen hakken te dragen en een extra setje schone kleren mee te nemen. O, en een waterproof camera is ook handig.

Nee, ik weet een veel betere bestemming voor rijpe tomaten: in de soep. Zeg je Spanje, zeg je gazpacho. De beroemde koude soep die alleen tot z’n recht komt als het echt heel heet weer is en iedereen te loom is om te eten, laat staan om te koken. Dan is het lekker weglepelen, zo’n koud bordje. Voor de extra frisheid doen we er dit keer ook watermeloen door. Dat lijkt raar, maar heus, het werkt verbazingwekkend goed en zorgt voor een subtiel zoete smaak die je niet direct kunt thuisbrengen. Voor de balans moet er dan wel ook wat pit in. En wat is toepasselijker dan een Spaanse peper?

RECEPT: Gazpacho van tomaat en watermeloen

Zelf maken?
Nodig voor 4-8 personen
(lees: 4 borden of 8 glaasjes):

500 g watermeloen (schoon gewicht)
500 g rijpe tomaten
½ komkommer
2 oudbakken boterhammen
2 knoflooktenen
½ rode Spaanse peper
2 eetl sherryazijn (of rodewijnazijn)
scheut hele lekkere olijfolie (± 6 eetl)
zout & peper uit de molen

Snij wat van de watermeloen in mooie miniblokjes voor de garnering, de rest mag in grove stukken. Snij ook de tomaat, de (geschilde) komkommer en de (ontkorste) boterhammen in stukken. Doe alles in de keukenmachine of blender. Maal een paar keer, laat dan 5 minuten staan zodat het brood vanzelf zacht en zompig wordt door het vocht. Voeg dan uitgeperste knoflook, Spaanse peper (zonder zaadjes), azijn, olijfolie, zout en peper toe en maal helemaal fijn. Proef en breng op smaak. Zet minstens 2 uur in de koelkast tot ijs- en ijskoud. Giet in 4 borden/kommen of 8 glaasjes. Garneer met de blokjes watermeloen en schenk er nog een sliertje olijfolie over.

TIPS:
• Iets meer werk, maar nóg lekkerder is om de in stukken gesneden tomaten eerst een half uurtje te roosteren in een hete oven (200-220 °C). Echt, dat maakt verschil!
• Voor wie zo’n heel bord met koude plens wat veel van het goede is, adviseer ik om gazpacho te serveren in glaasjes. Dan heeft u meteen het dubbele aantal porties.
• Ook leuk: een blaadje munt of basilicum erop. Of ook wat blokjes komkommer. Croutons zijn ook een optie.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese serie. We hebben ook nog Frankrijk, Engeland, Griekenland, Zweden, Duitsland en Kroatië.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pasta met sardientjes

Kerstmenu tussengerecht: Pompoensoep met tijm en peper

Minestrone (zónder Honig Versbox)

Vorig bericht: « Pruimencrumble
Volgend bericht: Taartententoonstelling »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN