• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 oktober 2015

Hachis Parmentier

Lundi, des pa-ta-tes
Mardi, des pa-ta-tes
Mercredi, des patates aussi
Jeudi, des pa-ta-tes
Vendredi, des pa-ta-tes
Samedi, des patates aussi
Et le dimanche, c’est le jour du Seigneur
Alors on mange des patates au beurre

Ineens zat-ie weer onwrikbaar in mijn hoofd, het kinderliedje dat ik leerde ik van een Franse vriendin. Alhoewel zij meestal varieerde op de laatste regel met ‘Et le dimanche? … Du hachis parmentier!’

Uit een diepvriespak: Auchan Hachis Parmentier
Puree 66,8%: water, aardappelpuree 10%, gedehydrateerde aardappelvlokken 6% (aardappel, emulgator: mono- en diglyceriden van vetzuren), melkbereiding in poedervorm 5,3% (lactose, melkeiwitten, room), crème fraîche 4,6%, zout, peper, kurkuma.
Vulling 32%: rundvlees 17,6%, champignons 3,6%, ui 3,1%, gedehydrateerde ui, wortelpuree, selderijpuree (selderij, gemodificeerd aardappelzetmeel), aromapreparaat (natuurlijk aroma, kleurstoffen: karamel, kurkuma, paprika-extract), tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, zout), peterselie 0,3%, zout.
Gekleurde kaas 1,2%: geraspte Emmental 1,1%, paprika, kleurstof: karamel, kurkuma.

hachis parmentier

Zoals wij soms ‘pieper’ zeggen tegen een aardappel, worden ze in het Frans wel ‘patates’ genoemd, denk aan de Vlamingen en hun ‘patatten’. En nee, dan zijn het dus geen frietjes – dat zijn ‘patates frites’ – maar gewoon de knollen zelf.
Als ergens ‘parmentier’ in voorkomt, kun je er donder op zeggen dat het om aardappels gaat. Na de introductie in de zeventiende eeuw vonden de Fransen het maar een doodeng gewas (‘nachtschade’!), hooguit geschikt als dierenvoer. Tot apotheker Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813) ontdekte hoe voedzaam de Solanum tuberosum was en vervolgens zijn hele leven wijdde aan het onvermoeibaar promoten ervan, net zo lang tot de Parijse faculteit Medicijnen de aardappel officieel eetbaar verklaarde.
Hachis parmentier is wat ze in Engeland ‘shepherd’s pie’ noemen. En wij? Wij zeggen gewoon gehaktschotel met aardappelpuree.

 

Tant pis, mijn recept voor Gehaktschotel met aardappelpuree alias Hachis Parmentier staat helaas niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.Koken-met-karin-boeken

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Stapeltaartjes met stoofpeer

Blauwe cakejes

Paella

Vorig bericht: « Lekker duurzaam met Unilever?
Volgend bericht: Gado gado »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN