Lundi, des pa-ta-tes
Mardi, des pa-ta-tes
Mercredi, des patates aussi
Jeudi, des pa-ta-tes
Vendredi, des pa-ta-tes
Samedi, des patates aussi
Et le dimanche, c’est le jour du Seigneur
Alors on mange des patates au beurre
Ineens zat-ie weer onwrikbaar in mijn hoofd, het kinderliedje dat ik leerde ik van een Franse vriendin. Alhoewel zij meestal varieerde op de laatste regel met ‘Et le dimanche? … Du hachis parmentier!’
Uit een diepvriespak: Auchan Hachis Parmentier
Puree 66,8%: water, aardappelpuree 10%, gedehydrateerde aardappelvlokken 6% (aardappel, emulgator: mono- en diglyceriden van vetzuren), melkbereiding in poedervorm 5,3% (lactose, melkeiwitten, room), crème fraîche 4,6%, zout, peper, kurkuma.
Vulling 32%: rundvlees 17,6%, champignons 3,6%, ui 3,1%, gedehydrateerde ui, wortelpuree, selderijpuree (selderij, gemodificeerd aardappelzetmeel), aromapreparaat (natuurlijk aroma, kleurstoffen: karamel, kurkuma, paprika-extract), tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, zout), peterselie 0,3%, zout.
Gekleurde kaas 1,2%: geraspte Emmental 1,1%, paprika, kleurstof: karamel, kurkuma.
Zoals wij soms ‘pieper’ zeggen tegen een aardappel, worden ze in het Frans wel ‘patates’ genoemd, denk aan de Vlamingen en hun ‘patatten’. En nee, dan zijn het dus geen frietjes – dat zijn ‘patates frites’ – maar gewoon de knollen zelf.
Als ergens ‘parmentier’ in voorkomt, kun je er donder op zeggen dat het om aardappels gaat. Na de introductie in de zeventiende eeuw vonden de Fransen het maar een doodeng gewas (‘nachtschade’!), hooguit geschikt als dierenvoer. Tot apotheker Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813) ontdekte hoe voedzaam de Solanum tuberosum was en vervolgens zijn hele leven wijdde aan het onvermoeibaar promoten ervan, net zo lang tot de Parijse faculteit Medicijnen de aardappel officieel eetbaar verklaarde.
Hachis parmentier is wat ze in Engeland ‘shepherd’s pie’ noemen. En wij? Wij zeggen gewoon gehaktschotel met aardappelpuree.
Tant pis, mijn recept voor Gehaktschotel met aardappelpuree alias Hachis Parmentier staat helaas niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.