• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 november 2018

Neuzenaartjes en peperbollen

Dankzij de globalisering is er soms geen klap meer aan. Heb je heel moeizaam tussen je kleren een fles vissaus in je koffer meegenomen uit Vietnam, hebben ze precies datzelfde merk ook bij de toko thuis om de hoek. Maar gelukkig valt er in eigen land nog genoeg te ontdekken aan lokale specialiteiten die alleen dáár en nergens anders te krijgen zijn. Zo was ik afgelopen weekend in Terneuzen om een lezing te geven en had me vooraf erg verheugd op bolussen, alleen bleken die er helaas niet te zijn. Maar daardoor maakte ik wel kennis met lokale lekkernijen waar ik nog nooit van gehoord had: neuzenaartjes en peperbollen. Speciaal voor mij meegenomen door Nicole, die ik alleen maar kende van twitter (@sweetlikehoney) – zo zie je maar weer eens dat die sociale media toch heus ook hele leuke en lieve kanten hebben.

Neuzenaartjes
Er is niks neusvormigs aan een neuzenaartje, het is slechts verkleinwoordje van Terneuzen. Het zijn een soort kleine tompoezen, maar dan zonder bladerdeeg en gevuld met luchtig-brosse hazelnootschuimcrème. Volgens Nicole zijn ze in 1984 gecreëerd door een plaatselijke banketbakker ter gelegenheid van de viering van het 400-jarig bestaan van de stadsrechten van Terneuzen. Alleen heerst er onduidelijkheid welke bakker dat precies is geweest; blijkbaar zijn er meerdere die het op hun conto schrijven. Het zal eens niet.Tegenwoordig zijn er verschillende lokale bakkers die dit populaire gebakje verkopen, maar de exemplaren die ik proefde (ik kreeg lekker een hele doos vol!) waren van de firma Risseeuw en die waren heerlijk.

Peperbollen
Peperbollen zijn een soort bonkige pepernoten, maar dan zo groot als een gedeukte pingpongbal en veel luchtiger, brood-achtiger. Zelf ben ik eerlijk gezegd meer van het Team Kruidnootjes (lekker bros) dan van de Club Pepernoten (taaie hap), maar deze peperbolletjes vind zelfs ik heel lekker. Kun je nagaan hoe het echte pepernootfans moet vergaan als ze dit meemaken.

Volgens de overlevering is het recept al honderden jaren oud en wordt het alleen in Zeeland gemaakt. Zeker is dat peperbollen tegenwoordig vast onderdeel zijn van het Sinterklaas-strooigoed. Het belangrijkste verschil met ‘gewone’ pepernoten is dat deze met stroop worden gemaakt en dat er hele anijszaadjes in zijn verwerkt. De stroop gaat warm door het deeg, wat het naar verluidt behoorlijk zwaar maakt om te verwerken, dus vroeger werden de peperbollen met de voeten gekneed, ‘dammelen’ genoemd.
Ik kreeg bij mijn lezing een hele zak vol, waarna de rest van de zaal in koor riep: “Toch wel van Van de Velde hè?” En inderdaad.

Toch nog even gevraagd hoe het met de aanvankelijk beloofde bolussen zat, maar die bleken overal uitverkocht. “Alleen nog bij de Jumbo,” zei Nicole, “maar dát is natuurlijk geen optie”. Neeeee, riep de zaal weer in koor. Zo zie je maar: in Terneuzen weten ze wat lekker is. Ik moet dringend nog eens terug.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Café noir

Tropische cake

Bramenclafoutis

Vorig bericht: « Kabeljauw met botersaus
Volgend bericht: Grissini »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN