• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 oktober 2019

Pompoen met biet en tahin

‘Heb jij nog pompoenen nodig?’ vroeg de redactiechef met lichte wanhoop in de stem. Hij belde of ik ter ere van de Trouw Duurzame 100 ‘het ultieme duurzame recept’ kon verzinnen, en al pratend kwamen we uit bij zijn moestuin. Herkenbare overvloedproblematiek: met één zakje zaad heb je al snel een voetbalveld aan groente. Die vijfentwintig bloemkolen zijn allemaal tegelijk oogstrijp, de rucola staat voor je het weet een meter hoog, de courgettes groeien uit van snoezige staafjes tot monsterlijke gedrochten en de pompoenen ontpoppen zich tot invasion of the moestuin snatchers.

Smulbalkon
Er valt niet tegenop te eten. Zelf woon ik vierhoog in hartje stad, dus veel verder dan een smulbalkon met vooral tuinkruiden kom ik niet, maar sowieso is mijn motto: met moestuinen is het net als met Franse vakantiehuizen; daar moet je niet zelf aan beginnen, je moet zorgen dat je mensen kent die er eentje hebben.

Zuurpruimen
Moestuinen genoeg in ons land, net als buurtboeren en andere initiatieven. Kwestie van even goed rondvragen, misschien mag u ergens komen helpen schoffelen in ruil voor wat oogst? Nu zou je natuurlijk kunnen zuurpruimen dat we met moestuinieren niet het wereldvoedselprobleem gaan oplossen. Maar individueel levensgeluk is ook wat waard, en van versgeplukte sperziebonen kan een mens, ik spreek uit ervaring, onnoemelijk gelukkig worden.

Hamvraag
Terug naar de hamvraag, het ultieme duuurzame recept. Wat zou dat moeten wezen? Gaat het om een beter milieu, om puur lokaal, om minder pakjes en zakjes, om dierenwelzijn, om plantaardig? En hoe krijg je dat dan allemaal in één recept? Als je het mij vraagt betekent een duurzame wereld niet dat we voortaan allemaal aan de zeewiertofuburger moeten. Het zet meer zoden aan de dijk als iedereen flexitariër wordt, dan om meer veganisten te werven. Het werd uiteindelijk een vegan recept uit de moestuin, met redactiepompoen. Maar vooral: heel erg lekker.

Dit recept verscheen eerder in Trouw ter ere van Trouws Duurzame 100. ©: Koken met Karin.

Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Risotto met pompoen

Curry met kip en spinazie

Antipakjesavond: uiensoep

Vorig bericht: « Ananas-chocolaatjes
Volgend bericht: Omgekeerde appelcake »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN