Bakmixen, je struikelt erover in de winkel. Voor elk soort gebak lijkt er een speciale bakmix in het leven te worden geroepen, de ene nog onzinniger dan de andere. Een pleidooi voor de magie van bloem, boter, eieren en suiker. Plus appeltaart.
Niks mis met veilig en vertrouwd en alles laten zoals het is, maar dat geldt niet voor pakjesfabrikanten. Stilstand is achteruitgang en de concurrentie is moordend dus er moet en zal constant geproductinnoveerd worden teneinde de consument steeds maar weer te verleiden (Nieuw! Nieuw!) tot aankoop.
Neem nou appeltaartmix. Ik heb een vriendin die legendarische appeltaarten bakt, u weet wel, van die klassieke, met bonkjes appel, veel rozijnen en kaneel en een ruitjespatroon bovenop. Alleen kan ze het naar eigen zeggen niet zonder een pak appeltaartmix. Dat moet ze helemaal zelf weten natuurlijk, ik bemoei me nergens mee, heerlijke taart. Zou ze al weten dat Koopmans intussen twee nieuwe appeltaartmixen heeft uitgevonden? De ene heet ‘Appeltaart 25% extra deeg’.
Waarom? Zorgde de gewone mix tot nu toe dus voor te weinig deeg? Toch zijn beide mixen bedoeld voor 12 taartpunten. Volgens de verpakking geschikt voor grotere springvormen, ‘of gewoon als je lekker even wat meer deeg wilt.’ Grappig genoeg zijn er kennelijk ook mensen die juist lekker even wat mínder deeg willen. Daarvoor heeft Koopmans de mix ‘Klein appeltaartje’ in het leven geroepen, voor 6 à 8 punten. Minder, maar wel duurder, omdat er een papieren bakvorm bij zit. De overtreffende trap van overbodigheid. De mix zelf bestaat uit niet meer dan zelfrijzend bakmeel, suiker en zout, dingen die een baklustig mens altijd in huis heeft. Boter, ei, appels, rozijnen en kaneel moet je sowieso nog zelf toevoegen.
En dan ook nog een kartonnen wegwerpbakvorm, terwijl je met een paar echte (spring)bakvormen juist je hele leven kunt doen. Bovendien doet karton niks voor je deeg, terwijl metaal juist een ideale warmtegeleider is, wat een mooi bruine en gare taartbodem oplevert. Weet u wat? We doen even een snel appeltaartje, niet met zo’n tijdrovend ruitpatroon, maar op z’n Frans. Met dank aan een vergeten potje jam uit de voorraadkast. Varieer gerust naar eigen voorraad en inzicht.
Zelf maken?
RECEPT Franse appeltaart met vijgenjam
Nodig voor 1 taart (8-10 punten):
Deeg:
160 g bloem
40 g amandelmeel
30 g poedersuiker
100 g boter in blokjes
1 klein ei
snufje zout
extra bloem en boter voor invetten
Vulling:
4 volle eetl vijgenjam (± 75 g)
4 appeltjes (± 500 g)
1 eetl gesmolten boter
1-2 eetl poedersuiker
Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C.
Deeg: Doe bloem, amandelmeel, poedersuiker, boterblokjes en zout in een kom. Wrijf met de vingers tot kruimels. Klop het ei los, giet erbij en kneed kort tot een soepele deegbal. Laat in plasticfolie 1 uurtje rusten in de koelkast. Vet een liefst metalen (ribbel)taartvorm (Ø 24 cm) in met boter en bepoeder met bloem. Rol het deeg dun (3 mm) uit met een deegroller, doe in de vorm en snij bij. Prik de bodem overal in met een vork.
Vulling: Verdeel de jam over de bodem. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in dunne partjes. Begin aan de buitenrand en leg ze dicht tegen elkaar (appel krimpt!) in een cirkel op de jam. Maak ook een binnencirkel in tegengestelde richting. Kwast in met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker. Bak in het midden van de oven ± 30-35 minuten tot het deeg goudbruin is en de appels zacht zijn met een lichtgeblakerd randje.
TIP:
Het voordeel van zelf deeg maken is dat je kunt variëren met de hoeveelheid, dus geschikt voor elk formaat bakvorm of hoeveelheid visite. Mocht er deeg over zijn, vul daarmee dan kleine eenpersoonstaartvormpjes en bewaar die in de vriezer. Wat stukjes appel erin, en ze kunnen bevroren en al ± 15 minuten de hete oven in voor een supersnelle traktatie.
Nog meer zin in bakken? Zie mijn coronakoekjesbaktips!
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Baklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.