• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 november 2020

Rode kool uit de oven

Mijn Franse appelmanagement duurt onverminderd voort, want de appels blijven maar vallen uit mijn Normandische appelbomen. Iedereen met een appelboom herkent het probleem van overvloedige, wanhopig stemmende weelde. En dan heb ik dus tien (10!) bomen…. Na appelsap, appelmoes en uiteraard appeltaart kwam culicollega Janneke Vreugdenhil met de behulpzame suggestie van appelstroop. Wat een leuk idee! Het recept staat in haar nieuwe kookboek De bijbel van de Nederlandse keuken. Er moest maar liefst drieënhalve kilo appel in, mooi, dat schiet lekker op. Schillen of ontklokhuizen hoefde niet, gewoon in stukken in een hele grote pan met een liter water erbij en dan in ruim een uur tot moes koken. Daarna een nachtje uitlekken in een betheedoekte vergiet. Althans, het bleek zo ontzettend veel, dat ik er zelfs twee vergieten voor nodig had. De volgende dag had ik een liter troebel sap, plus een enorme berg appelprut en twee hele kleverige theedoeken. Toen hoefde het sap alleen nog maar ‘een paar uur’ zachtjes in te koken. Ik ging intussen iets heel anders doen en vergat prompt, inderdaad nogal klunzig, dat hele stroopproject. Toen ik na drie uur de keuken weer in kwam, zat er nog een miniem bodempje in de pan, nog nét niet aangebrand. In een reparatiepoging goot ik snel wat van mijn eigen eerder gemaakte appelsap erbij en probeerde de aldus ontstane klonten weg te krijgen met achtereenvolgens een garde, staafmixer en roerzeef. Teug in de pan, koken, roeren en toen mocht het donkerbruine vocht in twee kleine brandschone potjes. Na een uur bleek er een dikke schuimlaag op te zitten. Toch te kort verhit na het verdunnen waarschijnlijk? Terug in de pan, opnieuw koken en roeren en uiteindelijk had ik nog precies een half minipotje over. Lekker spul maar het staat niet echt in verhouding tot drieënhalf kilo appels, anderhalve dag werk en een integraal plakkerige keuken. Met terugwerkende kracht heb ik diep respect voor appelstroopmakers. Als u het mij vraagt zeg ik: don’t try this at home. Tenzij u beter oplet dan ik deed.

RECEPT
Rode kool uit de oven (uit De bijbel van de Nederlandse keuken)

Aan dat fijne kookboek ligt het niet hoor, dat is één groot feest-der-herkenning. Volop klassiekers, zoals dit recept van Janneke voor rode kool. Met slechts twee à drie appels, dus dat schiet voor appelboombezitters niet op, maar het levert wel een heerlijk herfstig ouderwets lekker pannetje comfortfood op à la oma. Zonder twist, of het moet zijn dat u de rode kool stooft in de oven. Zo gaat het heel langzaam en gelijkmatig, plus niet te vergeten: het kan niet mislukken.

Nodig voor 4 personen:
1 (niet al te grote) rode kool
2 grote of 3 kleine friszoete appels
2 uien
5 cm gemberwortel
4 kruidnagels
2 steranijs
3 eetl appelazijn
3 eetl suiker
50 g boter
zout & flink peper uit de molen

Snij de kool in dunne reepjes, de (uiteraard geschilde) appels in kleine stukjes, snipper de uien. Doe alles in een ovenbestendige stoofpan, liefst zo’n gietijzeren. Rasp de gember erboven fijn. Voeg alle overige ingrediënten behalve de boter toe. Hussel goed door elkaar. Verdeel ten slotte de boter in klontjes erover. Zet de pan met deksel erop in de oven op 160 °C (voorverwarmen hoeft niet) en laat twee uur sudderen tot de kool gaar en zacht is. Schep halverwege een keertje om.

TIPS:
• Maak vooral een grote pan vol, want gestoofde rode kool kan uitstekend (in handzame porties) worden ingevroren.
• Nee, er hoeft geen water of ander vocht bij. De rode kool is aan het stoven, niet aan het koken. Appel, azijn en boter en vooral de gesloten pan als mini-oven binnen in de echte oven zorgen er vanzelf voor dat de rode kool smeuïg wordt.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek De bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048847341, € 33,99

PS: en nog even mijn favoriete foto uit het boek!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Stamppot voor beginners (met andijvie)

Gehakt met bloemkool uit de oven

Kanelbullar

Vorig bericht: « Cadeautip voor sint of kerst
Volgend bericht: Op naar Antipakjesavond »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN