Op een presentatie stond ik er al eens verlekkerd naar te kijken, wat een mooi dingetje! Het verbaast me dan ook niets dat de Lekué Steam Roaster (alias Braadstomer) zojuist een internationale designprijs heeft gewonnen. Maar wat doet het met de smaak? Daar ben ik razend benieuwd naar. Eerder schreef ik al over die andere kekke Lekué-uitvinding, de Stoombox. Maar deze is anders. Het is op het oog een vrij slappe siliconen kom, die je dichtvouwt om je ingrediënten heen, maar wel met twee open uiteindes. Het idee is dat je zo tegelijkertijd profiteert van de stoomontwikkeling (koken in een pakketje) terwijl de lucht ook makkelijk kan circuleren (knapperigheid).
Fluks een visje aangeschaft, een zalmforel want die lag me bij de visboer zo lief aan te kijken.
Flink peper en zout in de holte, plus wat grofgesneden platte peterselie en dille, een sjalot in dunne ringetjes en wat dunne plakjes citroen. In het kommetje en dichtvouwen met het lipje.
Simpel doch doeltreffend. En de vis kan nog naar buiten kijken ook.
20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 °C en dan op tafel.
Als je het lipje weer openklikt, ligt de vis toch een tikkie onhandig in zijn (nu weer ronde) kommetje, dus toch maar even overgeheveld op een schaal.
En, hoe smaakt ‘ie? Fantastisch! Een heerlijk sappige vis, precies goed gaar, smeltend op de tong. Alleen had ik natuurlijk twee controlevisjes moeten doen: eentje gewoon los in de oven en eentje in een aluminiumfoliepakketje (of in die andere Stoombox) om het verschil te kunnen proeven. Nou, dat moet je dan zelf maar eens proberen 😉
Grappig detail: op de doos staan nog veel meer suggesties wat je met de kom kunt doen: ingrediënten afwegen op de weegschaal, beslag of eieren in kloppen, salade in serveren. Overigens is één exemplaar bedoeld voor 1 à 2 personen. Als je een compleet gezin wilt voeden, moet je er meerdere aanschaffen, in een normale oven passen er vier naast elkaar.
Het bijgeleverde minireceptenboekje in tien talen is daarentegen weer niet zo bruikbaar. Een compleet lamsrack van 5 ribbetjes voor één persoon? Dat lijkt me wat ruig. Op de receptfoto staan kleine hele uitjes afgebeeld, terwijl de tekst rept van stengeluitjes. De Fransen dienen échalottes te gebruiken, de Engelsen spring onions. Een vertaaldingetje dus. Maar om toch positief af te sluiten: hij kan gewoon in de vaatwasser.
Info:
Geschikt voor oven en magnetron
Adviesprijs: € 27,95
Verkrijgbaar bij kookwinkels in de kleuren: donkergrijs, lentegroen en gebroken wit