• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 december 2020

De nieuwe Nigella

Cook, Eat, Repeat heet het nieuwste kookboek van Nigella Lawson, maar de vertaler heeft daar Koken, eten, leven van gemaakt. De term ‘herhaling’ bekt vast niet lekker op de cover, vermoed ik. Maar juist over het fenomeen herhaling schrijft ze uitgebreid in dit boek. En dan gaat het níet over ‘de dagelijkse, sisyfusachtige sleur van koken’, maar juist over de meditatieve kracht van schillen, hakken en roeren (‘bevrijdend, ontspannend, stressverlagend’). Maar ook: herhaling zorgt voor handigheid in de keuken, da’s alleen maar nuttig. En over dat je bij recepten die je vaak maakt uiteindelijk helemaal geen recept meer nodig hebt en dat je het dan steeds iets anders doet. En hoe bevrijdend dat kan zijn. Maar vooral: eten moet je elke dag weer, dus elke dag, elke maaltijd is een nieuwe kans. Kijk, dat zijn levenswijsheden waar de thuiskok wat aan heeft.

A-typisch
Het moge duidelijk zijn: dit is geen recht-toe-recht-aan ‘men neme een ui’- kookboek. Jazeker, er staan recepten in, maar die zijn dit keer in de minderheid. Het is veel meer een leesboek. Met een vrij a-typische indeling. Het gaat niet over voor-, hoofd- en nagerechten. Nee er zijn hoofdstukken speciaal gewijd aan ansjovis, rabarber en niet te vergeten ‘Een liefdevol pleidooi voor bruin voedsel’. Of het gaat over ‘Genoegens’ of ‘Wat is een recept?’. Vooral dat laatste hoofdstuk was natuurlijk een feest der herkenning. Met passages dat variëren altijd mag maar ‘Wel vind ik het nogal ergerlijk als iemand al meteen de eerste keer van alles verandert en dan klaagt dat het recept niet klopt (een veelgehoorde klacht onder kookboekenschrijvers).’ Check, zéér herkenbaar…. 😉

Minirecepten
Nu is het opvallende dat elk hoofdstuk begint met een heel uitgebreid verhaal, en daarna volgen er een paar – ook alweer vrij uitgebreid opgeschreven – recepten met foto’s erbij. Maar in de introductie noemt ze ook al menig minirecept, maar dan tussen neus en lippen door, à la ‘ik doe ook vaak dit en dat’ of ‘het is ook heel lekker om zus of zo’. Om het ansjovishoofdstuk als voorbeeld te nemen, daar vind je in feite maar drie paginagrote recepten voor spaghetti met snijbiet, knolselderijgratin en een soort universele heilige dipsaus (pardon, ‘ansjoviselixir’ ), maar in het intro tel ik ook wel 12 ideeën voor ansjovis bij steak au poivre, bij lam, bij coquilles, op allerlei manieren bij eieren, bij allerlei soorten groenten, of bij gestoomde nieuwe aardappels. En dan vergeet ik nog bijna de jus met ansjovis en rode vermout, de kip met ansjovisboter en de Caesarmayo van haar zus.

Onhandig en praktisch
Je zit als lezer de hele tijd met een pen dingen te onderstrepen, want deze minirecepten verdwijnen helemaal in de tekst, en die kun je straks natuurlijk nevernooit meer terug vinden. Ik twijfel hevig: vind ik het verrukkelijk leesvoer en voel ik me op deze manier toegesproken als een dierbare vriendin die speciaal even tussendoor de lekkerste privétips krijgt, of is het eigenlijk toch gewoon een beetje onhandig? Terwijl het boek juist weer heel praktisch is met hoe je alle gerechten vooraf kunt bereiden of invriezen, en een register achterin dat ook zeer uitgebreid ingaat op (het aanpassen tot) vegetarisch/veganistisch/zuivelvrij/glutenvrij.

Weg met guilty pleasures
Heel veel leestekst dus, en voor de liefhebber, waar ik mij nadrukkelijk toe reken, is dat heerlijk. Nigella is heel erg tegen de term ‘guilty pleasure’ (ik ook!) en heel erg vóór lekker en dan maar onfotogeniek bruin comfort food (ik ook!), alleen kan zij het allemaal veel mooier opschrijven. Echt een boek om mee op de bank te gaan zitten met een pot thee erbij. Of maar meteen twee. En dan maar mijmeren wat je vanavond wilt gaan eten. Want dit is een boek waar je in ieder geval trek van krijgt, en enorm veel zin om de keuken in te gaan. Note to self: eerst even zes potten ansjovis inslaan.

Morgen een recept uit het boek. En nee, niet eens met ansjovis maar een hoogst eigenaardig maar heel erg heerlijk recept met kant-en-klare vissticks. Ja echt!

Nigella Lawson, Koken, eten, leven – ingrediënten recepten en verhalen, uitgeverij Atlas Contact, ISBN 9789045043074, € 29,99. Zie ook de begeleidende tv-serie op BBC 2 op maandagavond, herhaling op zaterdag.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Cursus kookboek schrijven (deel 6: boodschappen)

Kookboek Bonen!

Japan Easy

Vorig bericht: « Tortilla van patat
Volgend bericht: Bhurta met vissticks »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN