Wat denkt u, gaan we nog sneeuw krijgen? Volgens de weerman niet. Nou, dan niet, dacht ik, terwijl ik een tas vol prachtige witte wintergroente uitpakte. Pastinaken, meiknollen, topinamboeren en – niet speciaal winters, maar wel mooi – een bloemkool. Ik moest even terugdenken aan mijn wittekerstmenu, toen ik wekenlang in de weer was met het bedenken en uittesten van sneeuwwitte gerechten.
Terwijl ik toen ook al wist dat witte groenten alleen maar lekkerder worden als je er iets mee doet waardoor het lelieblanke er vanaf gaat. Roosteren is met stip mijn favoriete groentebereidingswijze. De saaiste groente transformeert in de oven tot goudgele knapperige weelde. Onvermoede smaken komen naar boven, zoals het zoete van pastinaak, het frisse van meiknol, het romige van aardpeer of het notige van bloemkool.
Miso moest er ook door, want ik zit in een miso-fase. Als je eenmaal een bakje van die geweldige Japanse smaakmaker in je koelkast hebt, is de neiging groot om het overal in, door en tussen te verwerken. Witte miso, die trouwens ook al niet wit is, maar karamelkleurig. Er vroeg laatst een lezeres of ik daar geen doe-het-zelfrecept voor kon geven, maar het zelf fermenteren van sojabonen met rijst en een speciale schimmel, daar ga ik niet aan beginnen. Zeker niet nu het op steeds meer plekken gewoon te koop is, niet alleen in toko’s, maar ook in de supermarkt.
Niet-meer-witte wintergroente uit de oven ging het dus worden, alleen dan als complete maaltijd. Ik probeerde het met mooie witte reuzenbonen, maar dat werd een wonderlijk droge hap. Ik probeerde het met feta, maar daar houdt het thuisfront niet zo van. Toen probeerde ik het met gnocchi en kijk, daar kreeg ik de handen wél voor op elkaar. Ook gnocchi, liefst koelverse, voelen zich prima thuis in de oven, dan worden het lekker krokante bolletjes met een zacht binnenste. Eerst koken hoeft niet.
Heeft uw groenteboer geen witte wintergroente? Dan varieert u gewoon met wat anders. Als het maar lekker veel is. En onthoud: ovengroente heeft ruimte nodig, dus kies een zo groot mogelijke bakplaat, anders gaat de boel liggen sudderen in plaats van roosteren.
RECEPT Witte wintergroente uit de oven met gnocchi
Nodig voor 4 personen:
1 pak koelverse gnocchi (500 g)
1200 g witte wintergroente (ik had: topinamboer, pastinaak, meiknol en bloemkool, maar variëer gerust zelf)
2 eetl sesamzaadjes
Misosaus:
50 g witte miso (2 volle eetl)
50 g boter
4 eetl olijfolie
2 eetl honing
2 uitgeperste knoflooktenen
1 eetl geraspte gember
peper uit de molen
snuf chilivlokken (molentje)
Verwarm de oven voor op 200 °C. De topinamboer (aardpeer) moet u schillen, de pastinaak, meiknol en bloemkool niet. Snij alles in handzame plakjes/stukjes/roosjes. Doe samen met de gnocchi in een grote kom. Doe alle ingrediënten voor de misosaus in een steelpan en verwarm al roerend met een garde tot een gladde, dikke saus. Hussel grondig door de groente met gnocchi. Zout is niet nodig, de miso is al zout. Doe alles op een grote, met bakpapier beklede bakplaat of zelfs twee, en zorg dat de boel niet te veel op een kluitje ligt. Bestrooi met sesamzaad. Rooster in het midden van de oven gaar en bruin, met hier en daar een mooi donker randje. Reken op ± 25 minuten, maar hou het in de gaten. Elke oven is anders en het formaat en de versheid van de groente maken ook dat het elke keer anders uitpakt.
TIPS:
* Zonder gnocchi? Kan ook, dan is dit een prima bijgerecht, bijvoorbeeld lekker bij kip.
* Toch zelf miso maken? Zie vooral de miso-video van Meneer Wateetons – wel 2 jaar van tevoren beginnen 😉
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin). Dit is deel 1 van een mini-serie over witte wintergroente. Hierna volgen deel 2: wittewintergroentepuree met coquilles en deel 3: wittewintergroentesoep.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.