Wat doe je met mislukte jam? Even snel deze taartjes mee maken. Groot succes gegarandeerd. Wat nou mislukt?!
Ik schreef gisteren al over mijn eerste poging tot bloedsinaasappelmarmelade die eenmaal afgekoeld een rare taaie puree bleek te wezen, veel te veel geleerd. Wel mooi roze, maar verder kon ik er niet veel mee. Een tijdje terug schreef ik al over jamtaart als ideaal eindstation van obscure potjes jam, en dat bleek ook nu weer een fijne universele wijsheid. Omdat de marmelade zo taai was, heb ik de boel eerst maar even in de keukenmachine gegooid om het wat losser te maken. En kijk, ik had nog wat aller-allerlaatste appeltjes van mijn eigen appelbomen in Frankrijk. Treurige, mottige gevallen, maar hee, die zijn altijd nog geschikt voor in de taart. Zo gezegd, zo gedaan. Taart meegenomen naar vrienden, lekker niks gezegd over mislukkingen, en zie: hij werd met gejuich ontvangen en opgepeuzeld.
Maar toen had ik dus nóg een grote pot vol mislukte jam over. Dat werden minitaartjes. Of eigenlijk 4 mini-taartjes en 2 midi-taartjes. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken: bewaar restjes taartdeeg, hoe weinig ook, altijd in de vriezer, liefst al uitgedrukt in kleine metalen vormpjes. Maar ook kant-en-klaar bladerdeeg is iets om altijd paraat te houden. En vergeet niet: ook overgebleven kruimeldeeg blijft eeuwig goed in een zakje in de vriezer. Het grote voordeel: dan heb je in een mum van tijd dit soort taartjes in elkaar geflanst. Lekker als toetje, of bij de thee.
Hoe maak je dit?
Simpel: vet de metalen vormpjes goed in met boter en bepoeder met bloem. Anders krijg je ze er straks nevernooit uit. Bekleed met (blader)deeg en snijd bij. Hoe korter het bladerdeeg ontdooid is, hoe makkelijker het te verwerken valt. Veeg alle afgesneden restjes gewoon steeds weer bij elkaar en rol uit tot nieuw deeg. Snij appels in kleine stukjes, meng met jam. Ik doe ongeveer half-half. Nee, suiker is nu uiteraard niet nodig, dat zit al in de jam. Verdeel over de taartbodems. Bestrooi met kruimeldeeg. Dat is in dit geval handig, want het dekt de boel af zodat fruit en jam niet kunnen verbranden. Reepjes (blader)deeg zijn ook een optie trouwens. Een minuut of 20 in een hete oven (200 °C) en klaar is Kees.
P.S. Kruimeldeeg maken? Meng 100 g bloem met 75-100 g suiker(naar smaak). Snij 100 g koude boter in blokjes, doe erbij en verkruimel tussen je vingers tot kruimels. Of haksel alles in de keukenmachine met de pulseknop. Op het laatst wat amandelschaafsel erdoor is ook lekker. En het is dus eeuwig houdbaar in de vriezer. Kan gewoon bevroren en al op elke soort taart, groot of klein.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.