De dagelijkse beslommeringen uit onze gezapige kleine leventjes voelen al snel als luxeproblemen wanneer de boze buitenwereld in brand staat. Zolang je daar niets aan kunt doen en totaal geen invloed op hebt, voelt vastklampen aan futiliteiten tenminste nog als houvast.
Totdat ineens mijn eigen man in het ziekenhuis belandde. Zijn hele leven nog nooit wat gehad, maar dit keer was het menens en moest hij voorlopig blijven. En nee, niet eens corona. Gelukkig was er nu tenminste wél iets wat ik kon doen. Denkend aan het spreekwoordelijk treurige eten in ziekenhuizen kocht ik tassen vol groente, een grote nieuwe thermosfles en kekke, onbreekbare soepkommen. Lekker gezonde en voedzame soepjes ging ik maken, en die elke dag afleveren bij de patiënt. Het bezoekuur was van 4 tot 8, dus dan lepelde ik meteen gezellig mee.
Overbodige moeite, zo bleek echter al meteen de volgende dag: de maaltijden in het ziekenhuis waren prima. Volop variatie, van gebakken vis met bonenstamppot tot roti met kip, en ook nog eens opgediend in kekke kleine ovenpannetjes. Tussendoor appte hij me zelfs foto’s van appeltaart en spekkoek.
Eindelijk mocht hij naar huis en ik greep mijn kans om me voor eens en voor altijd onvergetelijk nuttig te maken. Wat wilde hij het allerliefste eten? “Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus.” Dat recept, van Italiaanse balletjes vol olijven, kappertjes en basilicum, staat al jaren op mijn site, maar ik wilde voor de gelegenheid iets speciaals, iets extra feestelijks. Volgens de overlevering werden vroeger in de Amsterdamse Jordaan de gehaktballen goedkoop opgevuld met garnalen uit Volendam, die als bijverdienste door Jordanese huisvrouwen gepeld werden.
Inmiddels pelt niemand meer zelf garnalen – we rijden ze liever heen en weer naar Marokko – en de kleine Hollandse garnaal is een luxeproduct geworden. Je zou wel gek zijn om ze door de gehaktballen te gooien, maar ik deed het toch en ja hoor, de patiënt zat gelukzalig te smikkelen. Hoewel hij, geboren en getogen Amsterdammer, nog nooit van Jordanese gehaktballen gehoord had, blijven deze luxeballen voortaan in de collectie.
RECEPT Spaghetti met Jordanese gehaktballetjes
Nodig voor 4 personen:
400 g spaghetti
1 blik tomatenblokjes (400 g)
200 ml witte wijn
1 knoflookteen
Ballen:
400 g half-om-half gehakt
100 g gepelde Hollandse garnalen
1 ui
1 ei
4 ansjovisfilets
1 volle tl dijonmosterd
50 g broodkruim/panko
handvol peterselie
snuf cayennepeper
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Ballen: Snipper de ui (bewaar ½ voor de saus) en 2 (van de 4) ansjovisfilets fijn. Hou 2 eetl garnalen apart voor de saus, hak de rest grof. Hak de peterselie fijn (bewaar ½ voor de saus). Doe het gehakte spul samen met gehakt, ei, mosterd, broodkruim, peper, zout en cayennepeper in een kom. Kneed goed. Rol er ± 16 balletjes van, formaat bitterbal. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak de ballen al omrollend aan tot ze bruin zijn (gaar hoeft niet). Haal uit de pan.
Saus: Doe de ½ gesnipperde ui erin plus de gehakte knoflookteen en fruit zachtjes samen met de overige 2 ansjovisfilets. Voeg de bliktomaten en wijn toe, laat even pruttelen. Voeg peper, zout en de rest van de peterselie toe, plus de ballen. Laat met deksel op de pan gaar sudderen in ± 45 minuten.
Kook intussen spaghetti. Giet af, meng samen met een scheut pastakookwater door de saus met ballen. Strooi de achtergehouden garnalen erover.
TIP:
Zelf garnalen pellen? Koop dan 300 gram pelgarnalen en maak een fabuleuze bouillon van al het afval. En maak daar dan vervolgens bijvoorbeeld deze visrisotto mee.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen, of (maar dan uiteraard ongesigneerd) bij bol.com.
Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.