• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 juni 2022

Filippijnse aubergineschnitzel

Elke dag weer verzinnen wat je moet eten is voor sommigen al een opgave, maar wat dacht u van elke week weer iets bedenken voor in de krant? Gelukkig krijg ik vaak suggesties van lezers. Al moet ik er eerlijk bij zeggen dat die vaak verzanden in de stapel. Zo kwam ik ineens een heel oud mailtje tegen van Tess Doucet: “Op een dag verscheen zoonlief (11) aan de dis en at maar een paar zuinige hapjes. Ik dacht dat hij bij een vriendje thuis frikandellen had gesnackt, maar wie schetst mijn gezicht toen hij na enig zoeken naar woorden – ‘hoe heet zo’n ding, niet een courgette maar…’ – vertelde dat hij een aubergine-omelet had gehad, of eigenlijk een soort aubergine-schnitzel. Elke kans om groente erin te krijgen grijp ik met beide handen aan, dat zal elke ouder begrijpen, dus ik appte de moeder van dat vriendje. Het blijkt Tortang Talong, volgens haar het makkelijkste recept uit de hele Filippijnse keuken. Ideaal als je niet weet wat je zal maken of eigenlijk geen zin hebt in koken. Misschien een tip voor je rubriek?”

Een omelet met aubergine, dat klinkt heerlijk, waarom had ik dat zo lang laten liggen? Ik bekeek verschillende Filippijnse Youtube-filmpjes. Geen woord van te verstaan, behalve af en toe ‘cooking oil’, maar de beelden waren duidelijk genoeg: aubergine roosteren, schil eraf, pletten tot een grote lap, door geklutst ei halen en bakken. Eitje. Heel lekker, vond ik zelf, maar mijn thuisfront vond het meer iets voor zachtvoedsel.nl. Te zacht.

Tja, niet zo gek voor een omelet, maar omdat het oogt als een schnitzel, snap ik wel dat je iets knapperigs verwacht. Ik verzon fluks een nieuwe variant, met minder ei maar wél met een krokante korst. Op de Filippijnen spreken ze er wellicht schande van, maar bij mij thuis zeiden we tegen elkaar “Niks meer aan doen.”

Blij mailde ik naar Tess. Ze heeft het al jaren niet meer gemaakt en zoonlief, intussen 14, weet niks meer van het hele verhaal. We zijn allebei benieuwd wat hij er nu van vindt.

RECEPT Aubergineschnitzels (vegetarisch)

Nodig voor 2 (!) personen:
2 (kleine) aubergines
2 eieren
2 el sojasaus
1 el sesamolie
2 tl geraspte gember
3 lente-uien
handje koriander
60 g oud brood
60 g blanke amandelen
2 volle el sesamzaadjes
chilivlokken (molentje)
zout & peper uit de molen
plantaardige olie

Prik met een vork rondom wat gaatjes in de (hele) aubergines. Leg op een bakplaat 40 minuten in de oven op 225 °C (voorverwarmen hoeft niet) tot ze gaar en zacht zijn, halverwege omdraaien. Laat helemaal afkoelen. Pel voorzichtig de schil eraf, maar laat de steelaanzet zitten, dat is het handvat. Plet het vruchtvlees tot een vrij ronde, platte plak. Meng sojasaus, sesamolie, geraspte gember, zout, peper en een snuf chilivlokken. Voeg losgeklopte eieren toe plus fijngehakte koriander en bijna alle ringetjes lente-ui. Verdeel dit over twee diepe borden. Wentel door elk een aubergine. Maal brood en amandelen tot kruimels in de keukenmachine of het bakje dat bij de staafmixer hoort, meng met de sesam. Hou 3 lepels apart. Wentel de aubergines aan beide kanten door de kruimels en laat in de koelkast een half uur intrekken/opstijven. Verhit twee grote koekenpannen met een spiegeltje olie op middelhoog vuur. Vul de intussen natte onderkanten van de aubergine aan met het achtergehouden paneerspul. Bak de aubergines aan elke kant in 2-3 minuten goudbruin, voorzichtig omdraaien. Bestrooi met lente-ui. Lekker met rijst en broccoli of bimi en wat atjar.

TIP:
Hou 1 lepel van de sojasesamdressing (zonder ei/kruiden) apart en meng dat door de gare broccoli of bimi.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Mijn nieuwe Vega kookboek is wegens groot succes tijdelijk uitverkocht! Maar geen paniek, op 24 juni verschijnt de tweede druk (en op 2 juli de derde!). Of probeer nog een allerlaatste exemplaar van de eerste druk te scoren bij je eigen boekwinkel, of reserveer alvast bij bol.com.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kliekjesrecept voor mee naar school

Pasta met limoen, citroen en garnalen

Gefrituurde courgettebloemen

Vorig bericht: « Thaise shakshuka
Volgend bericht: Hollandse Nieuwe FAQ »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN