Bij ‘galette’ denk ik meteen aan een Bretonse boekweitpannenkoek. Zo’n hele grote, die je dan belegt met ham, geraspte kaas en een rauw ei, dichtvouwt en bakt in de koekenpan. Voilà, de perfecte lunch. En dan is er ook nog de ‘galette des rois’: een sierlijk rond driekoningenvehikel van mooi ingekerfd bladerdeeg met een amandelspijsachtige vulling ertussen. Maar er is nog een derde soort galette: een juist slordig taartachtig geheel van deeg dat zonder behulp van een bakvorm zo’n beetje lukraak om een fruitige vulling gevouwen is. Lang had ik daar niks mee. Ik vond het maar een rommelig ding. Onlogisch eigenlijk, want ben ik niet van de slogan ‘kleine moeite, groot effect’? Groot pleitbezorger van de luie thuiskok en dito thuisbakker? Nou dan!
En kijk, ineens zag ik het licht en flanste een rabarbertaartgalette in elkaar. En dat kwam allemaal door de jarige Franse buurvrouw die tachtig werd en ons om 11 uur had uitgenodigd. Koffie met taart, dachten wij. Mis. Fransen, dat had ik intussen toch moeten weten, gaan op dat tijdstip niet aan de koffie maar aan het aperitief. Ook als je tachtig wordt. En inderdaad, er stonden twee flessen champagne klaar en geen taart, maar een voorraad roze lange vingers uit Reims, om erin te dopen. Na drie tot de rand gevulde glazen wist ik heelhuids mijn eigen huis weer te bereiken en viel in de hangmat. Toen ik daar na uren weer uit kwam, werd ik smekend aangekeken door een bos rabarber van de markt, die al dagen op me lag te wachten. En ja hoor, toen maakte ik dus, hop, hop, voor het eerst van mijn leven een galette. Nu moet ik erbij zeggen dat ik natuurlijk zo’n Franse rol kant-en-klaar zandtaartdeeg in huis had. Dan is zo’n taart werkelijk minutenwerk. Groot succes, ook bij de buurvrouw, die ik uiteraard een stuk ging brengen.
Eenmaal terug in Amsterdam maakte ik hem speciaal voor u meteen nog een keer, maar nu met zelfgemaakt deeg. Ietsje meer werk, maar nog steeds een makkie. Lekker bij de koffie, al zou een glaasje bubbels er ook prima bij kunnen.
RECEPT Rabarbergalette
Nodig voor 1 taart (6 personen):
Deeg:
160 g bloem + 40 g amandelmeel (of 200 g bloem)
100 g koude boter
25 g suiker
2 el koud water
snufje zout
Vulling:
500 g rabarber
75 g suiker
1 el maizena
1 theel gestampte kardemom
20 g geschaafde amandelen
crème fraîche voor erbij
Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C.
Deeg: Meng bloem, amandelmeel, suiker en zout in een grote kom. Snij de boter in blokjes en verkruimel erdoor tot het op grof zand lijkt. Voeg water toe en kneed snel tot een bal deeg. Laat in folie een uurtje rusten in de koelkast
Snij intussen de rabarber in kleine stukjes (2-3 cm) en meng in een kom met suiker, maizena en kardemom. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een grote (Ø zeker 30 cm) ronde lap van 3-4 mm dikte. Het bovenste bakpapier mag weg Leg het deeg met onderste bakpapier en al op een bakplaat. Schep de rabarber in een berg in het midden, hou een rand deeg van 5-6 cm vrij. Vouw nu dat deeg over de vulling, zodat de boel bij elkaar gehouden wordt. Bestrooi met amandelschaafsel.
Bak in ± 30 minuten gaar en goudbruin.
Lekker met een dot crème fraîche. Liefst van die lekkere dikke Franse natuurlijk.
TIPS:
• Op vakantie naar Frankrijk? Sla vooral van die koelverse rollen ‘pâte sablée pur beurre’ in, en bewaar in de vriezer.
• De maizena zorgt ervoor dat het vocht van de rabarber gebonden wordt. Geleisuiker nemen in plaats van gewone suiker is ook een idee.
• Ook lekker: een heel klein beetje suiker over het deeg strooien voor hij de oven in gaat.
• Ik kreeg mail van een lezer of dat niet wat minder kon, met al die rollen bakpapier. Tja, van mij mag je het ook helemaal zonder bakpapier doen, dat spaart inderdaad rollen papier uit (en niet alle merken zijn milieuvriendelijk!), maar dan heb je wel veel bloem nodig bij het uitrollen, wordt de keuken een puinbak, krijg je het gevaarte moeilijk heelhuids op de bakplaat en plakt hij daar vervolgens in de oven ook nog eens aan vast. Dus als je het mij vraagt…
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Volgende week nog veel meer rabarber!
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Mijn nieuwe Vega kookboek is wegens groot succes tijdelijk uitverkocht! Maar geen paniek, op 24 juni verschijnt de tweede druk (en op 2 juli de derde!). Of probeer nog een allerlaatste exemplaar van de eerste druk te scoren bij je eigen boekwinkel, of reserveer alvast bij bol.com.