• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 juli 2022

Bietensalade met aalbessen

Waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Overal vandaan. Als ik bij iemand thuis eet, of juist buiten de deur in een restaurant. Kookboeken, tijdschriften. Soms zie ik in een kookprogramma op televisie een leuke smaakcombinatie voorbij komen. Maar vooral heb ik Angélique. Dan bedoel ik de twee boeken van meesterkok Angélique Schmeinck, tevens beroemd om haar restaurant in een luchtballon.
‘Smaakvrienden groente’ en ‘Smaakvrienden fruit’ (helaas niet meer leverbaar) zijn geen kookboeken, maar inspiratieboeken, bedoeld om combinaties te leren maken tussen ingrediënten. Alle mogelijke soorten groente respectievelijk fruit worden op alfabetische volgorde behandeld.

Eerst wat uitleg over teelt, rassen en bewaren, gevolgd door een paar ultrasimpele receptsuggesties. Bij aubergine is dat bijvoorbeeld: ‘Gegrilde aubergine + Gepofte rode paprika + Basilicum + Mozzarella’. Of ‘Roergebakken aubergine + Groene asperge + Balsamicovinaigrette + Parmezaan’. Meer is het niet, maar daar krijg ik nou juist meteen fijne kriebels van. En dan moet het leukste nog komen: een hele pagina met een op het eerste gezicht nogal complex schema in de vorm van duizelingwekkend veel suggesties. Welke soorten vlees, vis, kaas-zuivel-ei, meelspijs, kruiden, specerijen of dressing passen goed bij deze specifieke groente. Waarbij ook nog onderscheid wordt gemaakt tussen boezemvrienden (bekende duo’s à la tomaat-basilicum) en juist spannende vrienden, die zorgen voor onverwachte smaakcontrasten (zoals tomaat-okra of tomaat-watermeloen). Wat een weelde aan mogelijkheden!

Een droom van een boek, zowel die voor groente als die voor fruit. Minder geschikt voor de onervaren thuiskok, want ik vermoed dat die al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Recepten met instructies en hoeveelheden zijn er namelijk niet, evenmin als foto’s van gerechten. Maar voor mij is het een uitkomst. Angélique voelt als een dierbare vriendin die behulpzaam van alles voor me heeft uitgezocht. Ze brengt me op talloos veel ideeën en stelt me werkelijk nooit teleur. Alleen moet ik daarna natuurlijk wel zelf aan de bak, maar dat vind ik gelukkig leuk.

Neem nou haar tip bij aalbessen: ‘Rode bietensalade + Aalbessen + Veldsla + Sinaasappeldressing’. Dat inspireerde me uiteindelijk tot dit recept. Met de groeten van Angélique.

RECEPT Bietensalade met aalbessen

Nodig voor 4 personen:
4 gare rode bieten (± 400 g)
250 g aalbessen
4 handjes veldsla
75 g pistachenoten (ongezouten)
handje basilicum

Sinaasappeldressing:
1 eidooier
1 theel dijonmosterd
1 eetl balsamicoazijn
1 eetl gembersiroop
25 ml vers sinaasappelsap
150 ml plantaardige olie
zout & peper uit de molen

Wikkel verse bieten per stuk in alufolie en leg ze een uurtje in de oven op 175 à 200 °C, dat kan prima tegelijk met iets anders, onderop of ergens in een hoekje,. Laat afkoelen en schil. Of neem desnoods kant-en-klare gare bietjes. Snij in dunne plakjes, verdeel over 4 grote borden.
Dressing: Doe alles behalve de olie in de hoge smalle kom die bij de staafmixer hoort. Mix. Doe nu de olie erbij, zet de staafmixer op de bodem van de kom, zet aan en trek hem dan rustig omhoog.
Serveren: Verdeel de veldsla en losgeriste aalbessen over de biet. Zwiebel met een lepel strepen dressing erover. Garneer met grofgehakte pistachenoten en basilicum.

TIP:
* De eidooier maakt de dressing fluwelig-romig, maar ook (een paar dagen in een potje in de koelkast) beperkt houdbaar.
* Lees meer over bietjes roosteren in de oven.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Nieuw Vega boek
Gelukkig, de tweede én de derde druk van mijn nieuwe kookboek Vega zónder pakjes & zakjes zijn intussen gearriveerd, dus niemand hoeft mis te grijpen. Het boek is weer volop te koop bij alle boekhandels, dus ook bij die van jou, en natuurlijk ook bij bol.com. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Risotto met gele biet

Pompoen met biet en tahin

Linzensalade met paprika en geitenkaas

Vorig bericht: « Sushitorentjes met haring
Volgend bericht: Mascarponetaart met aalbessen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN