Jaren geleden was ik een hele zomer in Italië om recepten te verzamelen voor een Italiaans kookboek. Ik logeerde bij deze en gene en hing dagenlang rond in andermans keukens. Van dat boek is het nooit gekomen, maar tal van recepten maak ik nog steeds. Vaak helemaal niet zo bijzonder, maar heerlijke bordjes eten bereiden lukt ook met slechts een handjevol ingrediënten, mits van onberispelijke kwaliteit, zo weet ik sindsdien. Neem nou spaghetti alla puttanesca. Ondanks de wonderlijke naam (‘hoerige spaghetti’) een puike pasta van tomaat, olijven, kappertjes, ansjovis en een vleugje pit. Al maakt elke Italiaan ‘m weer anders klaar, steevast volgens ‘de enige echte’ methode.
Laatst kreeg ik bij een Nederlandse vriendin eindelijk weer eens puttanesca voorgeschoteld, maar dan met orzo en uit de oven. Kent u orzo al? Een hele kleine pastasoort die lijkt op rijstkorrels. Lekker en nog snel klaar ook. Al heel lang bekend in de mediterrane keuken, maar nu ineens hipperdepip en verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt. Alleen wel verwarrend dat zelfs rijstproducent Lassie het nu verkoopt en dat het Italiaanse merk De Cecco het ‘riso nr 74’ noemt, want het is dus echt pasta, geen rijst.
Het recept van die orzo puttanesca bleek er eentje van Yotam Ottolenghi, althans, van zijn Ottolenghi Test Kitchen (OTK). De beroemdste kookboekenschrijver ter wereld heeft namelijk een compleet team in dienst dat de hele dag staat te bakken en braden. En die OTK is nu begonnen aan een eigen serie kookboeken – zojuist verscheen ook alweer OTK deel 2. Je zou het schaamteloos uitmelken van een succesrecept kunnen noemen, ware het niet dat het toch echt gaat om lekkere en maakbare gerechten. Al zouden mijn Italiaanse connecties het beslist niet eens zijn met de toevoeging van tonijn, Parmezaan en ingemaakte citroenen aan de puttanesca.
Maar orzo lekker makkelijk uit de oven, dat leek me een goed idee. Al deed ik het nóg simpeler en liet me inspireren door die fameuze salade caprese met tomaat, mozzarella en basilicum. Kappertjes zitten daar niet bij, maar geven wel extra smaak aan dit zonnige, nazomerse bordje comfort food.
RECEPT Orzo caprese uit de oven
Nodig voor 2 personen:
200 g orzo
500 g beslist rijpe tomaten (of 1 blik gepelde tomaten)
1 bol burrata of buffelmozzarella
handvol basilicum
1 grote ui
3 knoflooktenen
3 eetl kappertjes
2 eetl tomatenpuree
scheut olijfolie
1 peperoncino (of ferme snuf chilivlokken)
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Haal de burrata/mozzarella alvast uit de koelkast.
Snipper de ui. Fruit in een ferme scheut olijfolie heel zachtjes 8 minuten in een ovenbestendige pan. Hak de knoflook en de peperoncino (zo’n gedroogd minipepertje) fijn en doe bij de ui. Haksel de tomaten helemaal tot dikkig sap in de keukenmachine of blender, u moet een halve liter vocht hebben, vul anders aan met water. Voeg na die 8 minuten uienstooftijd eerst de tomatenpuree toe aan de pan en bak 2 minuten al omscheppend mee. Voeg dan tomatensap, orzo, uitgelekte kappertjes, zout en peper toe. Roer goed door elkaar. Wacht tot het begint te pruttelen, zet dan de pan met deksel erop 15 minuten in de oven. Snij/scheur intussen de burrata/mozzarella in stukken. Schep de orzo in diepe borden, verdeel de kaas en basilicum erover. Geef nog een zwiebel met de lekkerste olijfolie die u hebt en een haal met de pepermolen.
TIPS:
• Echte Italiaanse orzo vindt u in de supermarkt van bijvoorbeeld La Molisana, Rummo of De Cecco, de natuurwinkel heeft La Bio Idea.
• Ik maakte het met twee verschillende soorten, die allebei 7 minuten kooktijd aanbevelen op de verpakking. Dan is een kwartier in de oven ruim voldoende. Maar ik hoorde van sommige lezers dat zij andere orzo hadden, met langere kooktijd, en die moest ook langer in de oven. Hou het dus even in de gaten en proef. Nog te hard? Even 5 of 10 minuten terug de oven in.
• Buiten het versetomatenseizoen is het uiteraard altijd beter om bliktomaten te nemen.
• Haal de burrata/mozzarella beslist op tijd uit de koelkast, dan smelt hij straks beter door de pasta en geeft van die lekkere kaasdraden.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.