• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

13 december 2022

Bolo di cashupete

Gisteren schreef ik je al over mijn versie van de Arubaanse (of eigenlijk Antilliaanse) cashewnotencake. Ik maakte er kleine muffins van, met een kruimellaagje , maar voor wie het authentieker wil, heb ik hier ook de grote versie die ik maakte. Al moet ik er meteen bijzeggen dat ik niet weet of Arubanen mijn bolo di cashupete wel kunnen goedkeuren. Ik heb namelijk best wat aanpassingen gedaan. Zo heb ik hem in een gewoon langwerpige cakeblik gebakken in plaats van in een grote ronde springvorm. Ten eerste omdat ik niet zo’n hele grote taart wilde maken (even geen feestje met veel gasten in het vooruitzicht), maar vooral omdat het best enorme hoeveelheden ingrediënten zijn, met vooral veel, heel veel suiker en ook heel een enorme berg (dure) cashewnoten.

Voor mijn versie van het recept heb ik als basis het recept genomen van Jurino Ignacio van Antilliaans-eten.nl, kijk vooral naar hoe hij het doet op dit filmpje. Maar zoals gezegd heb ik dus de hoeveelheden flink aangepast. Minder suiker, minder boter, minder eieren, minder cashewnoten. In de cashewnotencrème heb ik bijvoorbeeld de suiker helemaal weggelaten, want daar gaat immers ook al een blikje (mierzoete) gecondenseerde melk in.

De garnering hoort behalve met cashewnoten ook met rode en groene gekonfijte kersen, maar ik ken letterlijk helemaal niemand die die te hachelen vindt, dus die heb ik achterwege gelaten. Het scheelt natuurlijk wel voor de kleur, nu is het een nogal beige-bruin geheel, maar wacht maar tot je ‘m proeft! Hij ziet er heel heavy uit, maar smaakt juist verrassend luchtig. En hij blijft prima een paar dagen goed in de koelkast.

RECEPT Bolo di cashupete – Cashewnotencake

Nodig voor 1 taart:
500 g cashewnoten (ongezouten)
1 blikje gecondenseerde melk (400 g)
200 g zelfrijzend bakmeel
250 g boter (kamertemperatuur)
200 g suiker
4 eieren
1 theel bakpoeder
½ citroen
scheut rum
scheutje vanille-extract
snufje zout
extra boter en meel voor de vorm

Oven voorverwarmen op 175 °C. Leg de cashewnoten 5 minuten in de opwarmende oven om ze iets te roosteren. Laat afkoelen.
Cakebeslag: Mix de zachte boter met de suiker licht en luchtig. Voeg één voor één de eieren toe. Rasp de schil van de halve citroen erboven. Voeg vanille en rum toe. Zeef bakmeel, bakpoeder en zout erboven en mix kort erdoor. Vet een langwerpige cakevorm (1 liter) in met boter. Leg een op maat geknipt velletje bakpapier op de bodem, kwast weer in met boter. Bepoeder de randen met wat meel. Bak de cake in ± 40-45 minuten gaar iets onder het midden. Check met een satéprikker, die moet er droog uitkomen. Laat de cake even afkoelen, stort dan op een rooster en laat helemaal afkoelen voor je de cake verder gaat verwerken.

Cashewcrème: Hou 50 g cashewnoten apart voor de garnering, doe de rest in de keukenmachine. Voeg het blikje gecondenseerde melk toe, plus 150 ml water plus het sap van een halve citroen plus een scheut rum. Mix tot een soort pindakaas. Doe in een steelpan en laat 5 minuten zachtjes koken. Het wordt nu donkerder van kleur. De crème kun je al vooraf maken, maar hij is het makkelijkst te verwerken als hij iets warm is.

Samenstellen: Snij de cake in de lengte twee keer doormidden zodat je 3 lagen krijgt. Smeer met een spatel wat cashewcrème ertussen. Smeer de rest van de crème helemaal rondom en bovenop de cake. Dat is even een gekke handeling, het lijkt alsof je aan het plamuren bent met pindakaas. Met een warm paletmes kun je het mooi glad maken. Garneer met de achtergehouden cashewnoten. Laat de cake even opstijven in de koelkast, dat komt de crème ten goede. Snij in plakjes.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

TIP:
Te veel gedoe? Maak dan mijn supermakkelijke snel-klaar kleine cashew-cakejes. Nooit moeilijk doen als het ook lekker makkelijk kan.
En lees vooral mijn Aruba-reisverhaal in Trouw.

 

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Madeleines van Proust

Koninginnesoep voor Koningsdag

Zeebaars op de BBQ

Vorig bericht: « Cakejes met cashew
Volgend bericht: Roodlofsalade met piccalilly »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN