• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

24 februari 2023

Bread & butter pudding

Zonder enige aanleiding zegt Colm (Brendan Gleeson) zomaar ineens de vriendschap op met zijn beste vriend Pádraic (Colin Farrell). Een reden is er niet, hooguit zegt hij na enig aandringen: “Ik vind je niet meer aardig.” Pádraic is verbijsterd. De Ierse film ‘The banshees of Inisherin’ wordt aanbevolen als een absurdistische komedie, maar erg vrolijk word je er niet van, op dat weliswaar prachtige, maar nogal verlaten eilandje aan de westkust van Ierland. “Word jij hier nou nooit eens eenzaam?” vraagt zijn zus Siobhán (Kerry Condon) wanhopig. Huh, daar heeft Pádraic nog nimmer last van gehad, want hij heeft immers Colm? Nou ja, hád.
U moet zelf maar gaan kijken hoe het afloopt. Zelf kwam ik nogal melancholiek uit het filmhuis, piekerend over het fenomeen vriendschap. Ooit ging het vanzelf. Tijdens mijn studie maakte ik hordes nieuwe vrienden en vriendinnen, raakte moeiteloos onafscheidelijk met mensen waar ik nu niet eens meer de naam van weet. Daarna kwamen de lastige jaren, toen het vanwege kinderen met alsmaar ponykampen en hockeytoernooien schier onmogelijk bleek om binnen drie maanden een eetafspraak te maken. Met het klimmen der jaren begon op te vallen dat vriendschappen wel gemakkelijk verdwijnen, maar dat er zelden nieuwe bijkomen.

Maar kijk, soms gebeurt er een klein wonder.

Zo was ik om geheel onduidelijke reden een jaar of vijftien geleden het contact met vriendin Y kwijtgeraakt. Ineens reageerde ze nergens meer op. Tot ze laatst plotseling heel voorzichtig een berichtje stuurde. Lang verhaal kort: ze kwam eten en we pakten de draad gewoon weer op waar we gebleven waren. Ouderwets oergezellig. Wat er nou ooit was gebeurd, wist ze zelf ook niet, behalve dat het uit schaamte en schuldgevoel simpelweg steeds moeilijker bleek om er op terug te komen naarmate de tijd voortschreed.
Een vriendschap opzeggen mag dan hoogst ongemakkelijk zijn, een vriendschap weer in ere herstellen kennelijk ook. En dat terwijl het zo fijn is om een verloren vriendin weer in de armen te kunnen sluiten! Vorige week zag ik haar weer, nu had zij gekookt, met als toetje deze heerlijke bread & butter pudding. Zo lekker dat je zou hopen dat hij zelfs Colm en Pádraic weer bij elkaar zou kunnen brengen.

RECEPT Bread & butter pudding

Nodig voor 4-6 personen:
1 briochebrood
2 grote eieren
250 ml slagroom
150 ml melk
40 g boter (kamertemperatuur)
3 volle eetl marmelade
2 eetl suiker
1 vanillestokje of 1 eetl vanille-extract
erbij: poedersuiker en slagroom of crème fraîche/zure room

Oven voorverwarmen op 160 °C.
Snij het brood in dikke plakken (2 cm) en die weer doormidden. Besmeer met boter. Vet ook een ovenschaal in met boter en leg het brood er dakpansgewijs in. Doe de eieren, slagroom, melk, marmelade en suiker in een kom. Voeg het schraapsel van een vanillestokje toe, en anders het vanille-extract. Mix even met de staafmixer zodat de wat taaie marmelade goed mengt met de rest. Giet dit over het brood, zodat het voor minstens de helft onder water staat. Zet ± 30 minuten in de oven tot de eilaag gestold is en de bovenkant goudbruin en knapperig. Serveer liefst warm, bestrooid met poedersuiker. Lobbig geklopte slagroom is er lekker bij, of een frisse mix van crème fraîche en zure room, met een wuifje poedersuiker erdoor.

TIP:
• Kan met elke soort gekochte marmelade. Of maak zelf: hier staat mijn recept van bloedsinaasappelmarmelade.
• Ik deed het met een echt vanillestokje, omdat ik daar toevallig een hele bups van in huis had, maar het kan ook prima met een scheutje vanille-extract, of desnoods met een zakje vanillesuiker.
• Waar vindt een mens briochebrood? Ik deed het gewoon met zo’n brood uit de supermarkt. Oudbakken kan ook prima, eigenlijk zelfs beter, dat neemt namelijk goed de nattigheid op.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

HEB JE AL EEN BOEK?
Wist je al dat ik behalve deze website ook een hele trits aan kookboeken heb geschreven, vol nieuwe recepten die allemaal níet online staan? Te koop in alle boekwinkels, bij bol.com maar ook persoonlijk gesigneerd via mijn eigen webshop.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bobotie zonder pakje

Garnalenkroketten

Ingemaakte rode ui

Vorig bericht: « Pizza margherita
Volgend bericht: Deconstructed bolognese »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN