Zoek je een makkelijk recept met vis? In een pakketje in de oven werkt altijd. Bovendien combineert vis heel goed met venkel en met zeekraal. Scheutje drank erbij, in de oven ermee en klaar is kees.
Het was laatst Bewuste Visweek, was u zich daarvan bewust? Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders in het kader van duurzaamheid vaker kiest voor vis in plaats van vlees. Klinkt leuk, alleen eten we nog steeds niet de meest duurzame soorten zoals haring, forel, wijting, schar of poon. Maar ja, wat is duurzaam? In mijn Normandische dorp van 223 inwoners is helemaal niks, maar in het buurdorp, een kwartiertje fietsen verderop, is het elke dinsdag markt. Slechts drie kramen, en toch ga ik er als het kan altijd naartoe.
Dat komt vooral door visboer Laurent, met zijn blauwe kar het stralende middelpunt van het plein. Op maandag vist hij voor de kust van Dieppe, op dinsdag verkoopt hij zijn vangst. Hij heeft geen groot assortiment, zeker niet als het hard gewaaid heeft, maar wat hij heeft is altijd kakelvers. En belangrijker: hij weet van elke vis wat je er het beste ermee kunt doen.
Wat o wat zal ik vandaag eens nemen? Vive, zeg hij gedecideerd, pieterman in het Nederlands. Een ranke vis met een kek geel streepje. En met een gevaarlijk giftige rugvin, maar die haalt Laurent er netjes voor me af. Et voilà. Lekker ‘en papillote’ in de oven, zegt hij. Wil ik er misschien wat zeekraal bij? Ja, graag! Venkel zou er ook goed bij passen, bedenk ik. Nu had ik me maandenlang verheugd op venkel uit eigen moestuin, maar waarschijnlijk had ik ze te dicht op elkaar gezaaid, want het werden geen knollen, alleen lange groene stelen met wuivend fluffig groen en schattige gele bloemen. Heel leuk in een vaas, dat wel.
Gelukkig staat Audrey met haar groentekraam naast Laurent, en die heeft wél mooie witte venkelknollen, nog biologisch ook. Plus courgettes in de aanbieding. Dat wordt een feestmaal. Laurent doet niet aan keurmerken, maar hij weet precies welke vis in het seizoen is en welke niet, en ik vertrouw erop dat zijn advies verantwoord is. Eigenlijk gun je elke visliefhebber z’n eigen Laurent. En liefst ook een eigen moestuin plus een Audrey.
RECEPT Vis met venkel en zeekraal
Nodig voor 2 personen:
2 kleine, hele vissen (schoongemaakt door de visboer, naar keuze met of zonder kop, maar wel mét vel) – zie tip
1 venkelknol
1 courgette
handje zeekraal
1 citroen
scheut Noilly Prat (of witte wijn)
1 theel venkelzaadjes
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de venkel in flinterdunne schijfjes, de courgette in plakjes. Hussel om met zeekraal, zout, peper en venkelzaadjes. Verdeel over twee grote vellen bakpapier. Spoel de vis goed af, dep droog en bestrooi van binnen met zout en peper. Snij de citroen in dunne (halve) plakjes, steek in de buikholte. Leg de vis op de groente. Bestrooi met groen venkelloof, als dat eraan zat. Giet er een scheut drank bij. Vouw het papier hermetisch dicht tot een pakketje, gebruik gerust een nietmachine voor de uiteindes. Leg op een bakplaat in de hete oven. De tijd hangt af van hoe groot de vis is, reken op 20-25 minuten voor een bescheiden visje. Voor visfilet is 15 minuten al voldoende.
TIP:
* Pietermannen (vives) zijn zeldzaam bij de Nederlandse visboer, maar dit recept werkt ook heel goed met makreel of poon. Of desnoods met een witvisfileetje.
* Noilly prat is Franse, kruidige vermout. Heerlijk met een ijsklontje als aperitief, maar ik gebruik het vooral om mee te koken. Heerlijk in risotto bijvoorbeeld.
* Meer info over vispakketjes, met bakpapier of met aluminiumfolie.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu overal in de boekwinkel, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.