• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 oktober 2023

Sperziebonen uit de oven

Onlangs verscheen mijn twintigste kookboek, Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes, het kan niemand ontgaan zijn, waarvoor ik mijn eigen Uitgeverij Rood heb opgericht. Maar mijn moeder wees me erop dat dit eigenlijk al nummer 21 is, want mijn allereerste kookboek schreef ik namelijk al op mijn tiende. Kookboek voor hele erge knoeiers heet het. Uitgebracht door ‘Uitgeverij Doehetzelf’ onder het pseudoniem ‘P.K. Ludser’. Een piepklein lichtblauw boekje, liefdevol in elkaar geknutseld. Speciaal voor mijn vader, die ik mijn hele leven nimmer een ei heb zien bakken. Eerste recept: boterhammen smeren, gevolgd door boterhammen beleggen, het openmaken van een blik groente of een blik soep (‘benodigdheden: 1 blikje soep naar keuze, 1 blikopener, 1 pan’). En jawel, zelfs het bakken van een ei komt aan bod.Niet dat het heeft geholpen, mijn vader heb ik nooit de keuken in gekregen. Maar mijn moeder wél. Die had vroeger ronduit een hekel aan koken, maar dat is veranderd dankzij mijn kookboeken, waarvan de recepten overigens intussen een stuk uitgebreider zijn geworden. Ze noemt zichzelf nadrukkelijk ‘nog altijd geen keukenprinses’, maar ik ben apetrots op haar. En als ik zelfs mijn moeder aan het koken weet te krijgen, dan moet het met de rest van de mensheid toch ook lukken?

Laatst was ik met mijn broer weer even terug in het ouderlijk huis en had ze op speciaal verzoek een pan tomatensoep gemaakt. Er gaat namelijk niks boven de tomatensoep van mijn moeder. En daarna kwam er volgens haar ‘niks bijzonders’, maar dat bleek een puike maaltijd van gehaktballen in jus, gekookte sperziebonen met een vleugje nootmuskaat, gebakken aardappeltjes en een schaal met stoofpeertjes. Een maaltijd die je nooit in receptvorm tegenkomt in de krant, maar die iedereen hopelijk herkent. Hollandse kost om je vingers bij af te likken. Dat deed mijn aanwezige neefje (10) ook. Die is tegenwoordig vegetariër, behalve als hij bij oma is, vanwege die gehaktballen. Maar vooral van de sperziebonen kon hij maar geen genoeg krijgen.

Kijk, deze stuurde een lezeres me toe. Toepasselijk, niet? 😉

Gekookte sperziebonen ga ik u vandaag niet voorschotelen, maar wel een aangeklede versie, uit de oven. Zelfs hele erge knoeiers kunnen dit.

RECEPT Aangeklede sperziebonen uit de oven

Nodig voor 4 personen (bijgerecht):
600 g sperziebonen (of haricots verts)
3 volle eetl panko (Japans broodkruim)
2 eetl sesamzaadjes
½ limoen
2 knoflooktenen
olijfolie
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de steelaanzet van de sperziebonen, maar laat ze verder heel. Mocht u ze willen wassen, droog ze dan goed af met een theedoek. Verdeel over een grote, met bakpapier beklede bakplaat. Hussel om met een scheut olijfolie, (grof) zout en peper. Rooster ± 15 minuten tot ze beetgaar zijn met hier en daar een geblakerd randje.
Verhit intussen een scheut olijfolie in een koekenpan. Knijp de knoflooktenen erboven uit, voeg panko, sesamzaad en een snufje zout toe en bak al omscheppend in een paar minuten goudbruin en knapperig. Rasp van het vuur af de schil van de ½ limoen erboven fijn. Geef de sperziebonen een ferme kneep limoensap en serveer op een schaal, met het kruim erover gestrooid.

TIP:
* De oventijd kan variëren. Hoe dunner en verser de sperziebonen, hoe sneller het gaat. Gewoon even in de gaten houden en proeven dus.
* Geen panko? Strooi de sesam alvast over de sperziebonen als ze de oven ingaan en garneer daarna met kant-en-klare gebakken uitjes. (Naschrift: ik dacht dat het recept hiermee glutenvrij zou zijn, maar helaas, in de meeste supermarktuitjes zit toch ook een beetje tarwebloem. Maar ze blijven wel lekker, dat wel.)

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu overal in de boekwinkel, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Sperziebonen volgens Alain Passard

Nasi goreng

Pasta met zalm & spinazie

Vorig bericht: « Wijn van Kleyn
Volgend bericht: Pasta met citroen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN