• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 december 2023

Klein appeltaartje

Tja, bij tegenslag, ellende en ander ongemak zit er niets anders op dan er toch maar het beste van te maken. En vooral af en toe appeltaart te bakken, dat helpt enorm. Dit keer een makkelijk klein taartje, eigenlijk meer een soort cake. Met appel en amandelen.

Alles moet je vieren, is mijn motto. Niet dat ik zo’n enorm feestbeest ben hoor, welnee, maar de laatste tijd is er zoveel ziekte en ellende in de wereld, maar ook in mijn naaste omgeving, dat je vanzelf weer met je nederige neus op de feiten wordt gedrukt. Het is niet vanzelfsprekend dat je veilig en gezond bent, dus wees blij met wat je hebt. Carpe diem, pluk de dag, klinkt als een simplistische, tikje hedonistische boodschap, maar ik bedoel het niet in de zin van ‘zoeken jullie het allemaal maar lekker uit, na mij de zondvloed’.

Akelige onverwachte ziektes, sterfgevallen, maar ook verre oorlogen en aanslagen maken dat je je soms zo hulpeloos voelt. Je kunt er niets aan veranderen, en toch voelt het raar als je fluitend op de fiets stapt omdat de zon zo mooi door de herfstbomen filtert. Voelt het ongepast als je domweg blij bent dat je na vele jaren nog altijd gelukkig bent met dezelfde geliefde. Voelt het egoïstisch als je een rondedansje doet vanwege de tweede én derde druk van je nieuwe kookboek.

Maar toch wil ik me daar niet door laten weerhouden. Dus ik bakte appeltaart. Alweer appeltaart? hoor ik u denken. Jazeker, maar wel een heel andere dan laatst. Een makkelijk klein taartje, eigenlijk meer een soort cake. Zelfs al ben ik in m’n uppie een uitgeverij begonnen, een kookboek maak je nooit alleen. Nu had ik een afspraak met de vertegenwoordiger, de productieman en de redacteur, en die wilde ik graag bedanken voor al hun onmisbare hulp. Met taart, uiteraard. Al moet ik erbij zeggen dat hij eigenlijk een beetje mislukt was. Vanwege een glutenintolerantie van een van de aanwezigen had ik de bloem vervangen door amandelmeel, maar dan komt hij dus niet mooi uit de vorm. Dat mocht de pret niet drukken, ik schepte de boel op bordjes en iedereen vond ‘m heerlijk.

Het leven is niet perfect, het enige wat je kunt doen is er het beste van maken. En af en toe taart bakken.

RECEPT
Klein appeltaartje met amandelen

(de versie die wél uit de vorm komt)

Beslag:
75 g bloem
25 g amandelmeel
100 g rietsuiker
100 g gesmolten boter
2 eieren
1 volle theel bakpoeder
1 theel speculaaskruiden (of kaneel)
snufje zout

Topping:
2 à 3 appels
3 stemgemberbolletjes (potje)
25 g amandelstiften (of gehakte amandelen)
2 eetl rietsuiker

Oven voorverwarmen op 180 °C.
Beslag: Meng bloem, amandelmeel, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een grote kom. Doe gesmolten boter en eieren erbij, mix door elkaar. Doe in een ingevette kleine metalen taartvorm (Ø 20 cm). Schil de appels en snij in miniblokjes. Hak de gember fijn. Meng in een kom met de amandelen en 2 lepels suiker. Verdeel als een berg over het beslag. Bak iets onder het midden van de oven in ± 30 minuten gaar en goudbruin. Check vooral met een satéprikker in het midden, die mag er niet meer kleddernat uitkomen, dan moet hij langer in de oven. Zie ook de tip hieronder.

TIPS:
• Glutenvrij? Vervang de bloem door (alleen maar) amandelmeel. Serveer warm uit een mooie ovenschaal als toetje in plaats van als taartje.
• Let op: de oventijd kan per oven nogal variëren, dus het kan zijn dat hij er bij jou wat langer over doet. Hoe kleiner je taartvorm, hoe hoger (dikker) je cake, dus hoe langer het duurt om te garen. Vaak blijken ovens trouwens helemaal niet de temperatuur te hebben die ze van buiten beweren. Tip: oventhermometer.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

SINTERKLAASTIP
Wie nog een persoonlijk gesigneerd kookboek wil voor Sinterklaas moet HEEL SNEL zijn. Bijvoorbeeld mijn nieuwste, Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes, of een van mijn andere kookboeken natuurlijk. Overigens ook allemaal te koop bij Libris, Bruna of bol.com. Maar voor een persoonlijk gesigneerd exemplaar, al dan niet met extra illustratie naar eigen wens, moet je toch echt hier wezen.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Soesjes

Schorseneren uit de oven

Amandelcroissants

Vorig bericht: « Bloemkool met gehaktballetjes
Volgend bericht: Spek en bonen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN