• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 april 2024

Broodje ei uit de oven

Een feestelijk en toch oersimpel weekendbrunchrecept: een broodje gevuld met ei uit de oven. Ter verhoging van de feestvreugde gaan onderop wat gebakken blokjes groente. En nóg leuker: met de restjes broodkruim en groente maak je in een handomdraai ook een lekkere pastamaaltijd voor ’s avonds.

Af en toe belt er een eindredacteur van Trouw dat mijn recept te lang is voor de krantenkolom. Tja, ’t is elke week weer schipperen met de beschikbare ruimte. Maar mijn recept zou dit keer kort en krachtig worden: oeuf en cocotte, een klassiek Frans gerechtje van ei en room in een ovenbakje. Simple comme bonjour. Doorgaans geserveerd met reepjes brood om de boel uit te lepelen. Een lekker brunchrecept.

Wacht even, dacht ik toen, kun je dan niet net zo goed dat ei in een uitgehold broodje stoppen? Bij wijze van alles in één? Of was het toch een tikkie te eenvoudig qua recept? Omdat in een oeuf en cocotte onderop vaak ook nog wat lekkere smaakmakers gaan, sloeg ik aan het dubben en experimenteren: kaas, champignons, groente, ham, chorizo, zalm? Juist de overdaad aan culinaire keuzemogelijkheden kan verlammend werken, dus ik hakte lukraak een knoop door: courgette en paprika. Alleen, voor 4 broodjes heb je feitelijk maar weinig groente nodig en dan zul je zien dat er straks verdorie weer een halve paprika en driekwart courgette liggen weg te kwijnen in de koelkast. Zonde. Dus ik hakte alle groente in de pan en wat overbleef mocht door de pasta. Het uitgeholde broodkruim ging uiteraard evenmin verloren, daar maakte ik pangrattato mee, armeluisparmezaan.

De praktische uitleg van dit alles past van geen kanten in de krant, maar hier op mijn eigen website heb ik gelukkig ruimte zat, dus zie vooral ook helemaal onderaan bij de tips.

RECEPT Broodje ei uit de oven

Nodig voor 4 stuks:
4 grote afbakbroodjes (tijgerbollen/Italiaanse bollen)
4 eieren
1 rode paprika
1 courgette
wat verse tijm (of gedroogde oregano)
4 eetl slagroom
olijfolie
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de paprika en courgette in kleine stukjes (formaat vierkante doperwt). Fruit in wat olijfolie in een koekenpan in 10 minuten gaar en zacht, voeg zout, peper en losgeriste tijm (of oregano) toe. Hol met een aardappelschilmesje een flink gat uit in de afbakbroodjes (formaat mandarijn). Het broodkruim niet weggooien, zie de tip hieronder. Dit kan ook allemaal al van tevoren.
Splits de eieren: bewaar de (hele!) dooiers in hun halve schil rechtop in de eierdoos, meng in een kommetje al het eiwit met de slagroom. Schep in elk broodje wat groente, tot de holte voor driekwart gevuld is – u houdt veel groente over, zie de tip hieronder. Verdeel het eiwit over de broodjes. Zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat ± 12 minuten in de oven tot het eiwit gestold is. Floep dan de eidooiers bovenop en zet nog 2 minuten terug in de oven. Bestrooi met zout en peper. Er kan eventueel ook nog wat tijm over, of wat fris groens à la bieslook of peterselie.

TIPS:
• Eiwit gaart langzamer dan eigeel. Om te voorkomen dat u eindigt met eng-glibberig ongaar eiwit en/of juist een rubberen dooier, gaart het ei in de oven in twee etappes.
• Pangrattato: Hak het uitgeholde broodkruim in een keukenmachine of staafmixerbakje samen met wat venkelzaad, een snuf chilivlokken, zout en peper tot grove kruimels. Bak in een hapjespan in een ferme scheut olijfolie al omscheppend goudbruin en knapperig, haal uit de pan. Afgekoeld prima houdbaar in een afgesloten doosje. Of ga meteen verder met de pasta hieronder.
• Pasta met kliekjes van dit recept: Verwarm die overgebleven gare groenteblokjes uit dit recept in een koekenpan. Dat kan prima in dezelfde pan als de pangrattato, schoonmaken hoeft niet. Voeg wat tomatenpuree en laat alles onder een deksel rustig warm worden. Kook intussen de pasta gaar. Giet af en meng de pasta meteen samen met een scheut kookwater (= smeuïgheid!) door de groente, verdeel over borden en bestrooi met dat knapperige broodkruim.
• Eigenlijk was dit broodje bedoeld voor Pasen, maar het is bij mij thuis zo’n hit, dat ik het nu te pas en te onpas maak, als lunch of als brunch.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

aardbeien charlotte taart

Aardbeiencharlottetaart

Feestelijke frambozentaart

Vis in rodewijnsaus

Vorig bericht: « Stamppot raapsteeltjes
Volgend bericht: Pistache lasagne »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN