Ik weet niet hoe het bij u thuis gaat, maar ik heb regelmatig eiwitten over. Die gaan in een zakje in de vriezer en komen altijd wel weer van pas. Al was het maar voor mijn gegarandeerd-succestoetje pavlova. Alleen is er één heikel punt: hoe hou je een pavlova fraai spierwit? Lastig. Bij mij worden ze altijd beige, hoe lang of laag ik het ook probeer in de oven.
Al prijs ik mijn zegeningen, want ik heb een vriendin die weliswaar beroemd is om haar appeltaarten, maar bij wie pavlova nog nimmer is gelukt. Steevast verbrandt de onderkant, elke keer weer. Ze heeft het intussen maar opgegeven.
Het ligt niet zozeer aan de kok, ben ik geneigd te denken, maar aan de oven.
Maar laatst had een collega een tip: je moet de suiker veel langer door de eiwitten mixen, tot je echt geen korreltje meer proeft, dan blijft ‘ie hagelwit. Bij haar althans wel. Natuurlijk meteen thuis geprobeerd. Nee hoor, weer beige.
Mini-pavlovaatjes dan maar? Die hoeven korter in de oven en dan is het beige-risico kleiner. Al is er ook dan geen garantie.
Laatst ruimde ik de vriezer weer eens leeg en bakte ik pavlovaatjes met een restje stoofpeertjes. Dat bleek een heerlijke combi, en verdraaid, dat toch weer (lichte) beige van het meringueschuim kleurde juist heel fraai bij het geheel. Probleem opgelost.
Ideetje voor de kerst?
U weet wel hoe je stoofpeertjes maakt, toch? Doorgaans heeft elke familie daar z’n eigen heilige recept voor, maar zoniet, dan geef ik u graag mijn versie. Stoofpeertjes schillen met een dunschiller en vooral heel laten, inclusief steeltje. In een pan doen met een hele fles rode wijn die niet vies is, maar ook niet heel erg opdrinkwaardig. Wie geen alcohol wil, doet bessensap. Voeg naar keuze slierten sinaasappelschil, kardemompeulen, kaneelstokje, oud vanillestokje, kruidnagel en/of steranijs toe, plus niet te vergeten een ferme schep suiker. Vul indien nodig aan met water tot ze nét onderstaan. Laat 1-2 uur sudderen tot de peertjes rood en zacht zijn. (En wie dat te weinig instructies vind, hier staat ook een volledig recept.)
RECEPT Pavlovaatjes met stoofpeer
Nodig voor 4 stuks:
Pavlovaatjes:
2 grote eiwitten
100 g suiker
snufje zout
1 volle theel gestampte kardemom
Garnering:
2 stoofpeertjes
± 300 ml stoofpeertjeskookvocht
200 ml slagroom
½ sinaasappel (alleen rasp)
2 eetl geschaafde amandelen
Oven voorverwarmen op 125 °C.
Klop met de mixer de eiwitten met een snufje zout tot slappe pieken. Strooi de suiker en kardemom erbij en klop door tot stijve pieken. Schep 4 bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat en maak een holletje (denk: vogelnestje). Bak ± 45 minuten in de oven tot droog en krokant. Laat helemaal afkoelen. Dit kan allemaal ook al een dag (of wat) van tevoren. Bewaar nooit in de koelkast, dan worden ze slap, maar op kamertemperatuur in een trommel. Rooster de amandelen al omscheppend goudbruin in een droge koekenpan, haal eruit. Schenk het stoofpeertjeskookvocht in dezelfde koekenpan en laat op hoog vuur in ± 10 minuten inkoken tot hooguit een derde, tot het de consistentie heeft van schenkstroop. Laat afkoelen.
Laatste moment: Snij de stoofpeertjes doormidden en verwijder het klokhuis. Klop de slagroom stijf zonder suiker, maar met wat sinaasappelrasp. Schep op de meringues, parkeer een halve stoofpeer bovenop. Lepel de peertjesstroop erover. Bestrooi met amandelen.
TIP:
Neem kant-en-klaar amandelschaafsel dat van de speculaasjes is afgevallen. Dat hoeft niet meer geroosterd.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN: GRATIS VERZENDING
Let op: tot de kerst reken ik géén verzendkosten van mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar. Al is het boek natuurlijk ook te koop bij Libris, Bruna of bol.com.