Naast wadi’s en woestijn is Oman natuurlijk vooral een land van bergen en rotsen. Ook weer in allerlei tinten. Juist met een stoere auto is dat waar je naartoe wilt. En die heb je als het goed is intussen een beetje ingereden, dus niets houdt je meer tegen.
Tip 4: Ga de bergen in
De Jabal Akdar (Groene bergen), kun je alleen in met een 4WD, er is zelfs een officiële controlepost. Dat gezegd hebbende, de wegen zijn weliswaar wat aan de steile kant, maar prima geasfalteerd, dus er is in de verste verte niks engs aan.
Aanrader: doe de 3 Village Walk langs – inderdaad – 3 kleine dorpjes via de aangelegde terrassen vol boomgaarden die bewaterd worden via het oeroude lokale slimme irrigatiesysteem, falaj. Dankzij de smalle kanalen die uit de bergrotsen zijn gehouwen kan het water overal stromen en heeft het hele dorp er profijt van.
Hier in de buurt vind je ook het beroemde Diana’s Point. Dat blijkt verstopt op het terrein van hotel Anantara, dat moet je wel even weten. Fun fact: naar verluidt keek Lady Di toen ze hier op staatsbezoek was helemaal niet naar het uitzicht, maar zat ze een boek te lezen. En Charles was aan het schilderen.
Qua overnachting heb ik een beter idee: Alila Jabal Akhdar hotel. Dat ligt wat verder afgelegen en is kleinschaliger. Absurd prijzig, maar, het moet gezegd, absurd prachtig en wat mij betreft echt het hoogtepunt van mijn reis.
Gelegen pal aan de rand van een ravijn, gebouwd van dezelfde kleur stenen als de rotsen om je heen. Vanaf je balkon heb je adembenemend uitzicht, van zonsopgang tot zonsondergang.
Hier in de bergen is het een stuk koeler dan in de rest van het land, maar voor ons noorderlingen is het zelfs in januari nog steeds heerlijk weer. Alleen ’s avonds koelt het best flink af, maar dekentjes zijn overal paraat.
Een andere bergbestemming-must is de Jebel Shams (Berg van de zon), de hoogste berg van Oman. Hier wil je vooral naartoe vanwege de Balcony walk. Een wandeling over een rotsachtig pad langs de richel van een canyon. Wat veel enger klinkt dan het is, want je stort heus niet zomaar naar beneden. Een prachtige tocht, waarbij het uitzicht na elke bocht weer anders is.
Het is dezelfde weg heen als terug, met aan het eind een natuurlijke bron, die echter de grootste tijd van het jaar droog staat. Dus je kunt ook gerust eerder omkeren. Er is geen schaduw (berg van de zon!), dus neem vooral water, zonnebrand en een hoed mee. Wel vind je onderweg zowaar wc-huisjes.
Ik sliep een eind (anderhalf uur rijden) verderop, op een andere berg, vlak boven het dorpje Hamra, in hotel The View. De weg ernaartoe is onverhard, dus hobbeldehobbel. En dan kom je uiteindelijk uit bij een verzameling portacabins met elk hun eigen balkonnetje.
Een tikje wonderlijk, maar wel inderdaad met echt prachtig uitzicht, en een leuk zwembad.
Vanuit Hamra de andere kant op kun je dwars door de bergen ook weer terug naar Muscat, en die route via Wadi Bani Awf is de allermooiste en tegelijkertijd meest avontuurlijke route van het land. Tot aan uitzichtpunt Sharafat Al Alamayn is er nog keurig asfalt, daarna begint een rotsig, zanderig weggetje met de ene bocht na de andere. Gelukkig zijn er af en toe iets bredere stukjes om elkaar te kunnen passeren, maar gelukkig waren er in mijn geval (januari) niet zoveel tegenliggers.
Je komt langs de ingang van Snake Canyon (picknickstop!) en het prachtige dorpje Bilad Sayt.
Vanaf dat punt wordt de weg zo mogelijk nog steiler en smaller dan ervoor, maar o zo prachtig.
De stoffige bergweg gaat over in de Wadi Bani Awf, een brede rivierbedding van grintachtig steen waar je af en toe door het water heenrijdt.
En vervolgens is voor je het weet de pret voorbij en begint er een gloednieuwe asfaltweg. Jammer hoor.
Genoeg gereden door het natuurschoon. Morgen gaat we iets cultureels doen.
Dit artikel is onderdeel van een online reisserie over Oman:
1. Introductie: Reis naar Oman
2. Recept: Melkpudding met rozenwater
3. Brood in Oman
4. Recept: Platbrood uit de pan
5. Recept: Salade met dadels
6. Autohuur in Oman.
7. Wadi’s in Oman
8. Slapen in de woestijn
9. Rijden en wandelen in de bergen