Lang voordat ik een eigen huis had in Frankrijk, had ik al vrienden met een huis in Frankrijk. Iets wat ik sowieso iedereen kan aanraden. Jarenlang kwam ik er zo vaak, dat ik zelfs een eigen sleutel had. Een snoezig oud vakwerkhuisje met een tuin vol pruimenbomen. Niet in Normandië, waar ik nu vertoef, maar in de Thiérache, een lieflijk heuvelachtige streek in het noord-oosten van Frankrijk. Echt een heerlijke plek, en heus niet alleen in de zomer.
Ik herinner me een koude voorjaarsweek vele jaren geleden, toen we er met z’n allen naartoe zouden gaan. Ik reed alvast vooruit om de houtkachel op te stoken en de spinnenwebben te verjagen, de eigenaren zelf zouden een dag later arriveren rond etenstijd. Hadden ze nog dinerwensen? ‘Eend!’ riep hun zoontje van tien. Ik ging op zoek naar een slager en een eend en vond zowaar nog ergens een recept voor canard à l’orange. De hele dag stond de eend in sinaasappelsaus heerlijk te sudderen. Alleen bleek bij aankomst dat de zoon iets heel anders bedoeld had, namelijk zo’n kant-en-klaar blik met confit de canard, gekonfijte eend. Natuurlijk is de sinaasappelige hele eend alsnog opgesmikkeld, maar sindsdien heb ik altijd op z’n minst één blik met eend op voorraad. In de Franse supermarkt (culisouvenirs!) zijn ze net zo gewoon als blikken sardientjes of bonen, hier in Nederland zijn ze gelukkig ook steeds makkelijker te vinden, en anders wel bij de groothandel.
Tot ik ineens ontdekte dat ik wel drie blikken in huis had. Je kunt het ook overdrijven. Dus er diende eend gegeten te worden. Alleen had ik net enorme zin in een groente. Dus ik maakte deze gnocchi-ovenschotel met een heel assortiment groente, waar je zelf gerust mee kunt variëren. De eendenpoten had ik dit keer niet heel gelaten maar in plukjes uit elkaar getrokken en op het laatst erbovenop geparkeerd. Een soort pulled pork, maar dan dus van eend. Dat werd me toch lekker! Die eendenplukjes worden namelijk heerlijk bros-knapperig en smelten mooi bij de bups groente.
Heel benieuwd wat dat bevriende zoontje, intussen een boomlange twintiger, hiervan zou vinden.
RECEPT Traybake ovengroente met pulled duck
Nodig voor 4 personen:
1 blik confit de canard (4 poten)
400-500 g gnocchi (liefst koelverse)
350 g wortel
350 g pompoen
2 rode paprika’s
250 g kastanjechampignons
1 rode ui
1 eetl gerookt paprikapoeder (pimentón)
zout & peper uit de molen
Yoghurtsaus:
250 g Turkse yoghurt
handvol peterselie en/of munt
1 knoflookteen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Even met het eendenblik erin, dan kan het vet een beetje smelten.
Snij de wortel in plakjes, de pompoen in blokjes, de paprika in vierkantjes, de ui in ringen. De champignons mogen doormidden, of in vieren als het grote zijn. Doe alles op een met bakpapier beklede grote bakplaat. Voeg de gnocchi toe. Hussel om met pimentón, zout, peper en 8 lepels eendenvet uit dat blik. Rooster 25 minuten in de oven.
Peuter intussen de eend uit het blik in stukjes. Verwijder alle botjes en het glibberige vel. Haal na die 25 minuten de bakplaat uit de oven, schep de groente even om en verdeel de plukjes eend erover. Zet nog 10 minuten terug in de oven zodat de eend opwarmt en knapperig wordt. Meng de gehakte peterselie/munt en uitgeperste knoflook door de yoghurt, breng op smaak met zout en peper. Serveer er los bij.
TIP:
Het eendenvel niet weggooien maar op een bakplaatje in de hete oven of onder de grill ultraknapperig laten worden. Moddervet, dat wel, maar ongelofelijk lekker.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Zin in nog veel meer Wereldgerechten? In mijn gelijknamige kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes vind je er maar liefst 115 bij elkaar. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.