• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 maart 2021

Griekse aardappels

Een opfleurboodschap in deze grijze dagen terwijl het nog lang geen lente is: een gewoon lekker bordje eten kan altijd. Kijk maar naar deze zonnige gebakken aardappels uit de oven op z’n Grieks. Doodsimpel en vrolijk stemmend.

Een paar jaar geleden lunchte ik bij L’Arpège, het Parijse driesterrenrestaurant van de wereldberoemde groentechef Alain Passard. Lunch is misschien niet het goede woord. Terwijl buiten de lentezon uitbundig scheen, kregen wij binnen een urenlange variétévoorstelling voorgeschoteld waarbij het ene na het andere verleidelijke bordje op tafel verscheen – ik telde er wel 21. Allemaal even prachtig en even verrukkelijk.

Halverwege de middag kwam er een ouder stel de bomvolle zaak binnen, type bejaarde bohémiens, kleurrijk en extravagant. Zij een soort Vivienne Westwood met handmatig bijgekleurde appelwangetjes, hij in een roze-oranje jasje-dasje-pochetje-combi. Duidelijk habitués, want ze krijgen het mooiste tafeltje en een zoen van het voltallige personeel. (O hemel, weet u nog? Toen dat nog kon, elkaar zoenen, net als gezellig hutje-mutje in een restaurant zitten, of überhaupt in een restaurant zitten, of een weekendje naar Parijs gaan…) Voor de bohémiens niet het gebruikelijke gastronomische verrassingsmenu, zoals de rest van de clientèle, zij krijgen gewoon één groot bord geserveerd. Ik kon niet goed zien wat het precies was, wel dat het er ontroerend huiselijk uitzag. Geen cheffy streepjes en blobjes, met een mousse van dit en een knappertje van dat, welnee, gewoon een volgeschept bord met lekker eten. Net zo makkelijk.

Mocht u net als ik het afgelopen jaar het uit eten gaan zo gemist hebben, of het nu gaat om onvergetelijke sterrententen of gewoon uw eigen favoriete buurtrestaurant, er is één troost: lekkere bordjes eten zijn áltijd mogelijk, ook thuis. Die opfleurboodschap wil ik u midden in deze zonnige serie graag even inpeperen.

Neem nou zoiets simpels als gebakken aardappels. Goudbruin knapperig van buiten en juist lekker kruimig van binnen. Wie is er níet dol op? Er zijn talloos veel methodes; wel of niet schillen, in de pan, in de oven, met boter, met olie… Het gaat nu echter niet om oeverloze discussies of over perfectie, maar om lekker. Deze zonnige piepers uit de oven heten bij ons thuis Griekse aardappels, vanwege de citroen en de oregano. Plus knoflook natuurlijk. Ogen dicht en waan u in zonnige verre oorden.

RECEPT Griekse aardappels met citroen

Nodig voor 4 personen:
800 g iets kruimige aardappels
1 citroen
1 knoflookteen
4 eetl olijfolie
1 eetl gedroogde oregano
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Borstel de aardappels schoon onder de kraan, schillen hoeft niet. Snij ze in gelijkmatige stukken, dat zorgt ervoor dat ze allemaal even gaar worden. Niet te groot, maar zeker ook niet te klein. Doe in een flinke ovenschaal waar ze ruim in passen, dus in één laag op de bodem, niet opgestapeld op een kluitje. Pers de knoflookteen erboven uit en rasp de schil van de citroen erboven fijn. Voeg olijfolie, oregano, zout en peper toe. Hussel alles goed door elkaar. Pers de citroen uit en sprenkel op het laatst ook het sap erover. Zet de schaal 45 minuten in de oven. Citroensap vertraagt de garing iets, dus de aardappelen hebben wat meer tijd nodig dan normaal. En ja, de ovenschaal ziet er daarna vies uit, maar daar heeft u een afwasmachine voor, of gewoon een sponsje en wat cif. Belangrijker: u heeft nu heerlijk geurige, knapperige en toch sappige aardappels waar om gevochten gaat worden. Perfect bijvoorbeeld bij gebakken vis.

TIP:
Gebruik liefst biologische citroenen, die hebben geen waslaagje. Anders moet u even goed borstelen onder de kraan.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) als deel 2 in mijn zonnige serie. Zie ook Atjar tjampoer, Risotto met gele biet en walnoten en Ananasjam met limoen.

Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip in een jasje (zonder pakje)

Kookboek Bakken

Devon cream tea

Vorig bericht: « Atjar tjampoer
Volgend bericht: Risotto met gele biet »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN