Netflix had ik afgezworen, maar toen kreeg ik een gratis abonnement via mijn telefoonprovider, en dan zegt een mens natuurlijk geen nee, en nu heb ik zowaar een heuse serietip: ‘The Residence’. Een moordmysterie in het Witte Huis, en nee, het slachtoffer is nu eens níet de president. Terstond wordt Cordelia Cupp ingevlogen, de beste detective van het land. Een excentrieke Miss Marple in een tweed jasje, voorzien van een verrekijker – want fervent vogelaar – plus een tas vol blikjes vis. Liefst makreel in mosterdsaus. Haar collega vindt het maar niks dat die te pas en te onpas worden opgepeuzeld, wat heerlijke oneliners oplevert als “Pas op! Ik verdraag veel, maar zo praat je niet over vis uit blik!”
Enfin, talloze vermakelijke verwikkelingen passeren de revue, en de sprongetjes heen en weer in de tijd en tussen de talloze verdachten zorgen voor een verrassend verloop. Uiteraard weet Ms Cupp de zaak uiteindelijk op onnavolgbare wijze op te lossen, maar dat moet u zelf maar gaan bekijken.
Na afloop had ik in ieder geval enorm veel trek in vis uit blik. En toen moest ik onvermijdelijk denken aan onze eigen Mister Blikvis, Bart van Olphen. Die houdt zich niet bezig met het vangen van moordenaars, maar wel met het zo duurzaam mogelijk vangen en inblikken van vis. Het grote voordeel van visconserven is dat de vis tijdens het hoogseizoen wordt gevangen, maar zo wel lekker lang houdbaar is, zonder dat er kunstmatige toevoegingen aan te pas komen. Makreel in mosterdsaus zit volgens mij niet in het assortiment, maar de sardientjes van FishTales heb ik altijd in huis. In Van Olphens meest recente blikviskookboek – Vis van de plank – laat hij zien dat je daarmee maar heel weinig hoeft te doen om heerlijk te eten. Neem nou zijn recept voor salade caprese met sardientjes. Dat bleek een spannende ontwikkeling met een ronduit verrassende ontknoping. Cordelia Cupp zou het vast weten te waarderen.
RECEPT Salade caprese met sardientjes
Nodig voor 2 personen:
1 blik sardientjes op olijfolie
2 grote tomaten
1 bol buffelmozzarella of burrata
exrtra vergine olijfolie
balsamico-azijn
handje basilicum
1 volle eetl pompoenpitten
zout & peper uit de molen
Haal de mozzarella/burrata tijdig uit de koelkast zodat-ie niet meer ijskoud is. Rooster de pompoenpitten knapperig in een drupje olie in een koekenpan en laat afkoelen op een bord. Snij de tomaten in plakken en leg op een grote platte schaal. Snij/scheur de mozzarella/burrata in stukjes erover. Besprenkel met de allerlekkerste olijfolie die er in huis is en druppel er wat balsamico over. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de uitgelekte sardientjes erover. Garneer met basilicumblaadjes en de pompoenpitten.
TIPS:
* Optie: een handje kerstomaatjes kunnen er ook altijd bij. Of wat loslopende radijsjes.
* Geen basilicum in huis? Bieslook werkt ook goed.
* Giet de olie uit het sardientjesblik in een koekenpan en bak hierin grof broodkruim krokant. Strooi over de salade.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Vis van de plank (uitgeverij Carrera, € 25). Dit artikel verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NIEUW BAKBOEK
Nog heel even geduld, dan is het 16 september, en dan ligt mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven overal in de winkel. Wil je ‘m als eerste in huis hebben? Reserveer dan hier bij mij een gesigneerd exemplaar, dan ligt het boek op 16 september bij je in de bus.