Gisteren at ik een beetje van mezelf en een beetje van een ander. Waarom altijd zelf het wiel uitvinden als iemand anders dat al voor je heeft gedaan? De zalm uit de oven van Nicoletta zag er zo lekker uit, die moest het worden voor mijn feestelijke paasdiner. Dat overigens werd omgezet in een paaslunch nadat ik zaterdag in NRC een pleidooi had gelezen dat er meer geluncht moet worden. Waar mijn gasten (die hadden het toevallig ook gelezen) het helemaal mee eens waren, dus dat kwam goed uit.
Stap 1: Zalm insmeren met honingmosterdsaus en kruiden. Het exacte recept vind je bij Nicoletta, op haar blog Cucina del Sole. Ik had voor 9 personen (6 volwassenen, 3 kinderen) een zalmfilet van een kilo aangeschaft, maar daarvoor hoef kun je de hoeveelheden van de saus/marinade hetzelfde laten als in het recept. Zeg de snijgrage visboer vooral dat hij de vis aan één stuk moet laten!
Stap 2: Hermetisch dichtpakken in bakpapier.
Het nadeel van bakpapier ten opzichte van aluminiumfolie is dat het de hinderlijke gewoonte heeft om los te springen. En met zo’n groot stuk zalm heb je niet zoveel extra papier over voor extra dubbelvouwen. Maar gelukkig bood de nietmachine uitkomst. Zo gaat ‘ie in de oven gegarandeerd niet open. Overigens had ik hem eerst nog lekker een uurtje of wat laten marineren buiten in de onvoorjaarse kou.
Stap 3: Uit de oven halen en openmaken in het lentezonnetje. En vooral met je neus erboven hangen, want hij ruikt heerlijk!
Stap 4: Op een gezellige schaal deponeren (met z’n tweeën gaat dat makkelijker, want hij moet natuurlijk wel heel blijven) en op naar de oh’s en ah’s aan tafel. Daar snij/schep je hem makkelijk in porties.
Toprecept. Groot succes. Aardappeltjes en venkel uit de oven erbij (die waren wel van mezelf) plus een batterij flessen frisse witte wijn. En nu snel hopen op een eerstvolgende feestgelegenheid. En anders doen we het de volgende keer met een klein stukje, voor de gewone doordeweekse variant zonder visite.