(2 personen)
Bereiden: 15 minuten (+ 15 minuten met friet)
McDonald’s en de snackbar op de hoek kunnen wel inpakken. Dit is de allerlekkerste hamburger van de hele wereld. Ideaal voor een druilerige zaterdagavond met z’n tweetjes. Of als informeel ‘American dinner’. Supersnel klaar te maken en je kunt er in feite alles in verwerken wat je toevallig nog in huis hebt. Met als onweerstaanbare extra: zelfgemaakte frieten! En daar heb je niet eens een friteuse voor nodig.
Nodig:
Voor de hamburgers:
2 rundertartaartjes
halve ui, zeer fijngehakt
1 el zeer fijngehakte augurk
scheutje ketjap
1 tl sambal
3 druppels Worcestersaus
2 el tomatenketchup
Overig:
2 zachte witte bolletjes met sesam
paar blaadjes sla
halve ui in dunne ringen
boter om in te bakken
2 el mayonaise
2 el tomatenketchup
Voor de frieten:
Pond grote aardappels
Plantaardige olie om in te frituren (bijvoorbeeld arachide-olie)
- Schil de aardappels, snij ze in repen van 1 cm dik, was in koud water en droog af.
- Verhit de frituurolie (160 °C) en bak ze 4 minuten voor.
- Haal ze eruit en laat afkoelen op keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Fruit de uienringen zachtjes in een koekenpan.
- Verhit opnieuw de frituurolie (180 °C) en bak de frieten goudbruin en krokant.
- Kneed intussen alle ingrediënten voor de hamburgers door de tartaartjes.
- Maak er 2 (vrij dikke) hamburgers van.
- Schuif de uienringen opzij en bak de hamburgers in de koekenpan.
- Snijd de broodjes open en leg ze even in de oven om knapperig te worden.
- Haal de frieten uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er zout over.
- Besmeer de onderste broodhelften met mayonaise, blaadje sla erop, dan de hamburger en wat uienringen.
- Besmeer de bovenste broodhelften met ketchup en leg erop.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!