(4 personen)
Bereiden: 10 minuten
In de pan: 45 minuten
(In de oven: 5-10 minuten)
Dit is de enige echte, onvervalste uiensoep. Gloeiend heet, mooi van smaak en van kleur dankzij de truc met de uienschillen. Hartverwarmend op een koude dag!
Tip: als er al een hoofdgerecht in de oven staat op een lagere temperatuur dan hier aangegeven, reken dan iets langer voor het gratineren van de kaas. Heb je geen ovenbestendige soepkommen, of passen die niet naast het hoofdgerecht in de oven, schuif dan alleen de kaasbroodjes in de oven om te gratineren, en leg ze daarna in soepborden.
Nodig:
6 grote uien
2 vleesbouillontabletten (vegetariërs nemen groente/kruidenbouillon)
50 g boter
1 glas witte wijn
4 sneetjes (oudbakken) brood
restje kaas
peper & zout
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Truc: maak de uien schoon, en doe alle schillen in een pan met water.
- Laat op zacht vuur 10 minuten trekken.
- Giet af door een zeef: prachtig bruin uienwater als basis voor je soep.
- Laat intussen de klont boter smelten in een (braad)pan.
- Snij de uien in ringen.
- Fruit de uienringen in een half uur zacht en gaar (deksel op de pan).
- Voeg tegen het eind wat zout toe.
- Giet de witte wijn erbij en laat op hoog vuur de alcohol verdampen.
- Voeg zoveel (uien)water toe tot de uien onderstaan.
- Voeg de bouillonblokjes toe.
- Laat een kwartiertje zacht pruttelen op laag vuur (deksel op de pan).
- Snijd uit de sneetjes brood 4 rondjes en rasp er wat kaas over.
- A: leg los op wat vetvrij papier in de oven
- of B: doe de soep over in ovenvaste soepkommen, leg de rondjes erop en zet in de oven.
- Laat in 5-10 minuten gratineren.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!
Bewaar dit recept als pin op Pinterest: