(2 personen)
Bereiden: 25 minuten
Deze bekende klassieker is extra lekker door de versgegrilde tonijn (nee geen blikje dus!) en een fluwelig zacht gepocheerd eitje. Een heerlijke zomerse maaltijd, lekker met wat knapperig (Turks) brood erbij.
Nodig:
2 tonijnfilets
handje sperzieboontjes
2 aardappels
half kropje sla
3 rijpe tomaten (of handje kerstomaatjes)
1 (rode) ui of sjalotje
wat olijven
2 eieren
wat verse tuinkruiden (peterselie, tijm, bieslook)
olijfolie
(balsamico)azijn
zout & peper
1 tl mosterd
- Schil de aardappels en snij in stukken. Maak de sperzieboontjes schoon.
- Zet ze samen op in een pan met gezouten water en kook in 10-15 minuten gaar.
- Maak in een kom een vinaigrette van olijfolie, azijn, mosterd, peper & zout en tuinkruiden.
- Was de sla en maak droog.
- Snij de tomaten in partjes en de ui in dunne ringen.
- Giet de sperziebonen en aardappels af en doe ze in de vinaigrette. Laat even intrekken.
- Breng een pan water aan de kook met wat zout. Laat de grilpan alvast gloeiend heet worden.
- Leg de sla op 2 grote platte borden.
- Schep de bonen en aardappels erover.
- Garneer met uienringen, tomaat en olijven.
- Lepel nog wat van de overgebleven vinaigrette erover heen.
- Pocheer de eieren in het kokende water (zie printversie voor uitleg).
- Gril de tonijn heel kort aan elke kant in de grilpan.
Serveren: leg de tonijn op de salade, bestrooi met zout en peper. Schep het ei erboven op.
Wijntip van Harold Hamersma
Nieuwe Wereld Chardonnay, maar probeer vooral ook een eens lichtgekoelde Pinot Noir.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!