(2 personen) / kan vegetarisch
Bereiden: 30 minuten
Niets heerlijkers dan in het voorjaar (mei/juni) genieten van asperges die smelten in de mond. Probeer eens deze echte klassieker met hollandaise-saus. Speciaal voor de bezitters van een keukenmachine of blender dit kan-niet-mislukken-recept. En serveer er dan meteen gekookte Roseval aardappels bij: de lekkerste aardappels die er zijn, en die je bovendien niet hoeft te schillen.
Op dit filmpje kun je bovendien met eigen ogen zien hoe makkelijk de hollandaise-saus is!
Nodig:
500 g asperges
300 g Roseval aardappels (of nieuwe aardappels)
verse peterselie
2 eieren
Voor de hollandaise-saus:
2 eigeel
1 el citroensap
1 el witte-wijnazijn
100 g boter
zout & peper
- Snij of breek de taaie uiteinden van de asperges en schil ze met een dunschiller.
- Breng de schillen in ruim koud water (met zout) aan de kook en laat even trekken.
- Verwijder de schillen en leg de asperges in het geurige water.
- Laat ze 10 minuten zachtjes koken, zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten nagaren.
- Was intussen de aardappels en snij ze in stukken.
- Kook ze in water (met zout) gaar in ± 15 minuten.
- Kook 2 eieren hard. Pel ze en hak ze fijn met een groot mes.
- Knip de peterselie fijn.
Hollandaise-saus:
- Klop de eigelen 1 minuut met zout en peper in de blender (of keukenmachine).
- Verhit het citroensap en de azijn in een steelpan.
- Giet de hete vloeistof in een klein straaltje in de blender terwijl hij draait. Zet dan uit.
- Laat in dezelfde steelpan de boter smelten.
- Giet ook de vloeibare boter in een dun straaltje naar binnen terwijl de blender draait. Klaar!
Serveren:
- Meteen serveren, want als je de saus opwarmt gaat ‘ie schiften
- Giet de aardappels en de asperges af en leg op borden.
- Schenk de saus erover en garneer met de peterselie en het gehakte ei.
- Ook lekker erbij: mooi opgerolde plakjes beenham of achterham.
Tip: gebruik het kookvocht van de asperges de dag erna voor aspergesoep of aspergesoep met zeekraal !
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!