Zelfgemaakte pindasaus in twee versies: snel met een pot pindakaas, of ook snel, maar dan in de keukenmachine of blender en op basis van echte pinda’s en kokosmelk.
Pindasaus 1 – snelle versie
Nodig:
½ pot pindakaas
1 knoflookteen
1 flinke tl sambal
1 klontje trassie
2 el ketjap manis
scheutje olie
eventueel: scheutje melk
- Verhit een scheutje olie in een sauspan.
- Hak de knoflookteen fijn en fruit die samen met de sambal en (verkruimelde) trassie zachtjes 2 minuten al roerend in de olie.
- Voeg de pindakaas toe en roer tot een homogene massa.
- Voeg de ketjap toe en verwarm alles al roerend.
- Verdun eventueel met een scheutje melk.
P.S. Deze saus is lekker bij Gemarineerde kipsaté
Pindasaus 2 – met echte pinda’s
Nodig:
50 g ongezouten pinda’s
1 spaanse peper
1 sjalotje
1 knoflookteen
1 klontje trassie
1 dl kokosmelk
1 limoen
1 el suiker
zout
- Maal de pinda’s, spaanse peper, sjalotje, knoflookteen en trassie fijn in de keukenmachine.
- Verhit wat olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak deze pasta in een paar minuten al omscheppend gaar.
- Pers de limoen uit en voeg sap en kokosmelk toe aan de pan, samen met wat suiker en een snufje zout.
- Laat 2 minuten pruttelen.
P.S. Deze saus is lekker bij witte kool uit de wok
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!