• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 september 2021

Pasta alla Norma

Eerst in de krant, nu ook hier online, mijn lekkere zomerserie ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ uit Trouw. Inderdaad, naar Ramses Shaffy. We beginnen al zingend, niet met Shaffy maar met opera, en met mijn versie van pasta alla Norma.

Zingen in de keuken? Ik zou wel willen, maar helaas. In een vorig leven werkte ik jarenlang bij de opera en zat ik dagelijks tussen fenomenale zangers van over de hele wereld. Dat bleek zo aanstekelijk, dat ik zelfs een tijdje zangles heb genomen. Jammer genoeg bleek ik geheel en al gespeend van enig talent, dus thuis hou ik het hooguit bij neuriën. Opera’s zijn namelijk uitstekende begeleiding van keukenactiviteiten. Een béétje opera duurt minstens drie uur, dus vooral op dagen dat ik veel recepten heb om uit te testen voor een nieuwe kookboek, kan ik tussen het snijden, roeren en sudderen door in gedachten volleerd meegalmen met Tosca, Poppea en Brünnhilde. En trouwens net zo makkelijk met Figaro, Scarpia en Leporello, want in je eigen hoofd is dat helemaal geen punt.

Giftig
Drankgelagen in opera’s zijn er volop, denk maar aan La Traviata of La Bohème, maar wordt er ook wel eens gegeten of gekookt in opera’s? Er schiet me zo snel alleen Lady Macbeth van Mtzensk te binnen, een opera van Sjostakovitsj waarin de diep ongelukkige huisvrouw Katerina een stomende affaire begint met een knappe knecht als haar man op zakenreis is. Wanneer de inwonende schoonvader Boris daar achter komt, vergiftigt ze hem doodleuk via een maaltje paddenstoelen met rattengif. Opgeruimd staat netjes, al loopt het uiteindelijk – het zal niemand verbazen – niet goed af. De assistent-dirigent van de productie, tevens begenadigd thuiskok, bakte hoogstpersoonlijk voorafgaand aan elke voorstelling een maaltje champignons in de kantine van het Amsterdamse operahuis. Zonder rattengif uiteraard, al zag je dat er de acteerprestaties van bas Willard White niet aan af, die zeeg avond aan avond met de koekenpan nog in de hand zeer indrukwekkend ter aarde.
Hm, misschien toch maar geen recept met paddenstoelen…

Cocktail
Tournedos Rossini dan maar, of Pêche Melba? Nee, het wordt mijn eigen variant op pasta alla Norma. Een klassiek recept uit Catania dat niks met de gelijknamige opera te maken heeft, maar waarschijnlijk ooit als eerbetoon vernoemd is naar componist Bellini die er geboren is. U weet wel, de man die tegenwoordig bekender is van de gelijknamige cocktail.
Casta Diva? Nee, Pasta Diva!

RECEPT Pasta alla Norma
(mijn versie, of zo je wilt, I did it maaaaaaaai way)

Nodig voor 4 personen:
400 g penne (of andere pasta)
2 aubergines
500 g rijpe tomaten
50 g geraspte pecorino
100 g ricotta
2 knoflooktenen
handvol verse basilicumblaadjes
3 eetl kappertjes
olijfolie
zout & peper uit de molen

Haal de ricotta vast uit de koelkast. Verhit een ferme scheut olie in een hapjespan en fruit daarin zachtjes de gekneusde knoflooktenen. Snij de aubergines intussen in dobbelsteentjes. Gooi de knoflook weg en bak nu de aubergine een minuut of 10 op niet al te hoog vuur onder af en toe roeren tot ze zacht zijn. Zet intussen een pan water met zout op voor de pasta, snij de tomaten in stukjes, de basilicum in reepjes en laat de kappertjes uitlekken. Doe de pasta in het kokende water. Doe de tomaat met zout en peper bij de aubergine en laat onder een deksel op zacht vuur meesudderen tot de pasta gaar is. Giet de pasta af, vang wat kookwater op, en meng de pasta meteen door de aubergines. Schep de kappertjes, basilicum en helft van de pecorino erdoor. Verdeel over 4 borden, garneer met dotjes ricotta, bestrooi met de rest van de pecorino en misschien nog een haal van de pepermolen.

TIPS:
• Pasta alla norma hoort met ricotta salata, dat is heel iets anders dan gewone ricotta. Niet dat zachte, witte korrelige spul uit een bakje, maar een stevige, gedroogde/geperste en (de naam zegt het al) gezouten variant die je kunt raspen à la parmezaan. Mijn oplossing: een combinatie van smeuïge gewone ricotta en harde zoute pecorino. Werkt, al zeg ik het zelf, als een tierelier.
• Als we toch aan het freestylen zijn: ook lekker met munt, met rauwe ham, met olijven. Kan ook met volkorenpasta (zie foto hieronder), of als koude pastasalade.

Recept en column (©: Koken met Karin) waren onderdeel van de zomerserie in dagblad Trouw (Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder).
Zie hier de complete serie:
Zing: Pasta alla Norma
Vecht: Gebrande Caesar salad
Huil: Uienbloem uit de oven
Bid: Bonensalade met flageolets
Lach: Yoghurtparfait met honing
Werk: Bietenwraps met doperwtenpuree
Bewonder: Pêche Melba-taart

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zacht voedsel (7): luxe ontbijt

Raymond Blanc’s Kitchen Secrets

Pasta met citroen en basilicum

Vorig bericht: « Ovenschotel met croissants
Volgend bericht: Gebrande Caesar salad »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN