Hoe ‘gezond’ is een blik erwtensoep? Of een aluminium bakje vis onder een laagje onduidelijke smurrie (‘er is keuze uit drie smakelijke sauzen’) dat je alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven? Grootgrutter Albert Heijn is helemaal enthousiast over zijn nieuwste vinding: het gezonde keuze-klavertje. In de laatste Allerhande ging er geen pagina voorbij of daar was ‘ie weer. Het klavertje is bedoeld ‘om in één oogopslag te kunnen zien of het product past in een gezond eetpatroon’. In samenspraak met het Voedingscentrum zijn er normen opgesteld, waarna AH flink aan het beklaveren is geslagen van de eigen huismerken.
Het Voedingscentrum, dat klinkt toch heel betrouwbaar en wetenschappelijk verantwoord. Hoewel, ‘de meting, toetsing en controle wordt uitgevoerd door Albert Heijn’ zelf.
Toch blijf ik het raar vinden. Een gezond blik kippensoep?! Dat kan toch nooit gezonder zijn dan een zelfgetrokken soep met verse groenten? Maar goed, alles is relatief. Zo heeft de onvolprezen Keuringsdienst van Waarde tot de eigen verbijstering moeten vaststellen dat er in een versgeperste jus minder vitamine C zit dan in een glas uit een pak… Waar gaat dit heen allemaal?