Belangrijk leermoment van het rundercollege van superslager Piet van den Berg: bouw een band op met je slager. De drietrapsraket tot succes, in dit geval lekker vlees, gaat als volgt. 1) Zoek om te beginnen een goede slager. 2) Ga vervolgens altijd naar dezelfde slager, niet steeds van de een naar de ander. 3) Laat de slager weten wat je wilt. Zo weet de slager wat je lekker vindt, en kan hij daar rekening mee houden. Bovendien is een slager ook maar een mens: aandacht vindt-ie leuk.
Ambachtelijk
Waren vroeger bijna alle slagers ‘ambachtelijk’, inmiddels is dat nog maar 20%. Slagers weten niet meer waar de koeien precies in de wei gestaan hebben, laat staan dat ze zelf slachten of hele dieren verwerken. De meeste slagers bestellen keurige vacuümverpakte kant-en-klaar-pakketten bij de slagersgroothandel en weten alleen nog het land van herkomst, want dat staat er tegenwoordig verplicht op vermeld. En de supermarkt ligt vol met kleine bakjes met te jong vlees dat weliswaar zacht is, maar vaak ‘vermalst en geprikt’ is, aldus de mopperende slagers op de slagersvakschool.
Hoop
Maar er is hoop. De slager die z’n eigen vlees kiest zit in de lift. En dat kan alleen dankzij kritische, geïnteresseerde consumenten die willen weten wat ze eten. En die belangstelling hebben voor smaak. Voor lekker. Voor bijzonder. Dus er ligt een schone taak voor u weggelegd, o waarde lezer!