Gisteravond viel ik toevallig in een aflevering van een kookprogramma van Antonio Carluccio. Deze rondbuikige Italiaan uit Engeland weet wat lekker is en weet dat bovendien wel leuk te brengen. In de serie Carluccio! bezoekt hij elke week een andere Italiaanse streek. Gisteravond was Emilia Romagna aan de beurt. De geboorteplaats van Giuseppe Verdi, en dat hebben we geweten. Veel achtergrondmuziek, luidkeelse operazangers aan de lunch ‘al fresco’ en de verzuchting dat‘deze omgeving Verdi vast geïnspireerd moet hebben’.
Carluccio bezoekt een Parmezaanse-kaasmaker en neemt een kijkje bij het maken van nocino, een donkerbruine walnotenlikeur die traditioneel gejureerd worden door een gezelschap van uitsluitend vrouwen. Verder komt er natuurlijk Parmaham voorbij, balsamico-azijn, speciale kleine platte broodjes uit een wafelijzer (‘tigelle’ geheten), Bolognesesaus (3 uur pruttelen dames en heren, en vooral geen kruiden erin!) en natuurlijk veel huisgemaakte pasta. Die Carluccio vervolgens allemaal zelf weer verorbert.
Kortom, onderhoudende televisie waar je trek van krijgt. Al was het maar van de koude meloensoep. Doodsimpel: een rijpe (!) meloen pureren, in een soepbord gieten en wat dunne reepjes Parmaham erover. En eventueel nog een ijsklontje erin. Laat maar komen die zomer!
Carluccio! elke vrijdag van 20.50 – 21.25 uur op Canvas (België 2)