• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 juni 2006

Curtis Stone: Van starter tot ster

Ik moet bekennen dat ik eerlijkgezegd nog nooit van de beste man gehoord had, maar vanmiddag was hij in Amsterdam om de Nederlandse vertaling van zijn boek Van starter tot ster te promoten: Curtis Stone. Naar verluidt een ‘jonge (30) goodlooking Australische surfende sterkok’, en hij ging ook nog eens op een Amsterdams stadsstrand zijn kookkunsten laten zien. Dan ben ik de beroerdste niet om met een glaasje rosé in de hand een kappertje mee te prikken. Is ‘ie nou wel of niet de nieuwe Jamie, wat doet hij in een Californische supermarkt en hoe zit dat met die bolletjes?

Jamie Oliver eat your heart out!
Hij moet een beetje grinniken als ik hem vertel dat de Nederlandse persmap hem nadrukkelijk introduceert als ‘de nieuwe Jamie Oliver’. Daar herkent hij zichzelf helemaal niet in. Ook ziet hij geen enkele overeenkomst met die andere (Australische) aan-de-weg-timmer-chef Bill Granger. ‘Ik ben meer van het thuiskoken’, zegt hij bescheiden. Want het blijkt een hele aardige jongen. Inderdaad goodlooking, met zo’n net-uit-bed-haardos die het goed doet bij schoonmoeders, en een door merg en been gaand Australisch accent.

Californische supermarktsoap
Stone blijkt niet helemaal voor deze ene presentatie naar Nederland gekomen: hij heeft dit weekend toevallig een bruiloft in Amsterdam. Daarna vliegt hij weer terug naar Amerika, waar hij verzeild is geraakt in een oeverloze (ruim 100 episodes) serie kookprogramma’s. ‘I’ve only done 52 so far’ verzucht Stone. Overigens wel een leuk concept: in een Californische supermarkt klampt hij bezoekers aan en vraagt of hij bij ze thuis mag komen koken, op basis van de spullen in hun boodschappenkarretje. Stone: ‘Ik mag ze gelukkig wel zelf uitkiezen, en ik heb ook invloed op wat we gaan koken. Dan raad ik ze bijvoorbeeld af om in de winter frambozen te kopen, en zeg ik dat we beter iets met peren kunnen doen.’ Gaat het ook wel eens mis? ‘Jazeker, soms willen mensen helemaal niks en dan wordt het ook niks en dan gooien we de hele boel gewoon weg’.

Bolletjessysteem
Het boek heet Van starter tot ster en dat slaat niet op de eigen carrière van Stone (de oorspronkelijke titel is overigens gewoon ‘Cooking with Curtis’), maar op het driestappensysteem uit zijn boek: een makkelijk (1 bolletje), alledaags (2 bolletjes) of avontuurlijk (3 bolletjes) gerecht met hetzelfde basisingrediënt. Dus dan heb je bij makkelijk bijvoorbeeld een paddestoelensoep, bij alledaags gebakken paddestoelen met gepocheerd ei en bij avontuurlijk risotto met confit van eend en paddestoelen. Ter plekke heeft hij een drietal gerechten bereid, en die waren alledrie heerlijk. Zelfs mijn Italiaanse collega Nicoletta Tavella ging door de knieën voor zijn Australische versie van linguine met knoflook, ansjovis, witte wijn en peterselie.

Handgedoken onhaalbaarheid
Of het nu gaat om een simpele salade van tomaat en mozzarella of in curry-olie gemarineerde kabeljauw, de foto’s zien er stuk voor stuk goddelijk lekker uit. En prima te doen voor de thuiskok. Behalve wellicht de ‘tartaar van handverzamelde (‘handgedoken!!’ riep de aanwezige culipers verontwaardigd in koor) sint-jakobsschelpen met tomatenessence en oscietre kaviaar’. Maar goed, er moet altijd iets te dromen overblijven in het leven, niet waar?

Curtis Stone, Van starter tot ster, uitgeverij Culinaire Boekerij, € 19,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Hollandse kramen

Vers voor de pers

Kookboek Superhap supersnel

Vorig bericht: « Platte peterselie nieuws
Volgend bericht: Gestoofde sperziebonen met lamsvlees »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN