(4 personen)
Bereiden: 8 minuten
In de oven: 30 minuten
Een lekker én makkelijk toetje uit de oven. Je vult de appels met wat restjes uit de voorraadkast (rozijnen, abrikozen, nootjes) en laat ze dan in de oven zacht en gaar worden. Lekker met een koud schepje crème fraîche erbij. Gebruik er friszure appels voor, zoals Elstar of Cox. Granny Smith zijn te zuur en goudrenetten ‘ontploffen’
Nodig:
4 friszure appels (Elstar, Cox)
25 g zachte boter
1 tl kaneel
6 el bruine basterdsuiker
4 el rozijnen
25 g geschaafde amandelen
- Oven voorverwarmen op 200°C.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
- Smeer ze in met wat zachte boter.
- Bestrooi ze rondom met circa 4 el bruine basterdsuiker.
- Vet een ovenschaal in met wat boter en zet de appels erin.
- Meng in een kommetje 2 el basterdsuiker met kaneel, rozijnen en amandelen en wat klontjes boter.
- Duw dit mengsel in de holtes van de appels. Dek af met een klein klontje boter.
- Schuif de schaal in de oven en laat de appeltjes in een half uur gaar en zacht worden.
Serveren:
Zet elk appeltje op een bordje. Lepel wat van de dikke bruine stroop van onder uit de schaal erover. Ook lekker erbij: een schepje crème fraîche.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!